Naslovnica Svet & EU Zaslišanja, proslave, debate in sankcije

Zaslišanja, proslave, debate in sankcije

Avtor: Spletno Uredništvo

V Parlamentu EU se ta teden obetajo zaslišanja, proslave, debate o migracijskih poteh prek Balkana in morda tudi sprejem sankcij proti Turčiji.

Zaslišanja proslave debate in sankcije

Kosi Berlinskega zidu pred Parlamentom EU opozarjajo na svobodo, demokracijo in mir (foto: europarl.europa.eu)

 

V Parlamentu EU bodo najprej jutri na sporedu zaslišanja treh novih kandidatov za evropske komisarje. Predstavili se bodo Oliver Várhelyi (sosedstvo in širitev), Adina-Ioana Vălean (promet) in Thierry Breton (notranji trg). Vsi trije kandidati morajo pred tem še dobiti zeleno luč parlamentarnega odbora za pravne zadeve, ki preverja morebitni konflikt interesov. Čeprav je nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen svoj program v parlamentu predstavila že julija, do danes še ni uspela sestaviti svoje ekipe komisarjev. 

V sredo bodo evroposlanci ob začetku plenarnega zasedanja v Bruslju obeležili 30. obletnico padca Berlinskega zidu, ki je predstavljal konec hladne vojne in začetek dokončnega združevanja evropskih držav v EU. Sredo bo zaznamovala še ena 30-letnica. Pravkar namreč mineva 30. let od podpisa konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah. Evropski parlament zato pripravlja posebno konferenco, ki bo posvečena napredku na področju otrokovih pravic ter sodobnim izzivom digitalizacije in globalizacije.

V četrtek bo na vrsti nova razprava o migracijah, na kateri bodo poslanci posebno pozornost namenili žariščnim območjem v Bosni in Grčiji, kjer s prihodom zime razmere spet postajajo nevzdržne. Na parlamentarnem sporedu pa se je ponovno znašla Turčija, tokrat zaradi njenega ilegalnega vrtanja v vodah vzhodnega Sredozemlja. Turške vrtine se namreč nahajajo v ciprski ekonomski coni, oziroma na območju pod jurisdikcijo EU.

Turčija ob zaščiti vojaških ladij krade plin in nafto, ki ji ne pripadata, s tem pa tudi ogroža mednarodno pravo in priznane meje Republike Ciper. Sicer so evropski poslanci prejšnji mesec že pozvali k sankcijam proti Turčiji zaradi njenega vojaškega posredovanja v Siriji. O širjenju Erdoganovega imperja in kraji tujih naravnih dobrin pa so se danes dogovarjali tudi zunanji ministri držav EU, ki naj bi potrdili pravni okvir za sankcije. Sankcije naj bi nato (morda že v četrtek) sprejeli proti tuškim posameznikom in pravnim osebam, ki so odgovorne za vrtanje v ciprskem morju.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.