Naslovnica Slovenija Dobrodelna akcija Lepo je deliti letos poteka že deseto leto

Dobrodelna akcija Lepo je deliti letos poteka že deseto leto

Avtor: Spletno Uredništvo

Rdeči križ Slovenije še naprej pridno zbira pomoč v sklopu dobrodelne akcije ‘Lepo je deliti’. Tudi letos želijo z akcijo, deseto po vrsti, pomagati najbolj ranljivim. Poleg zagotavljanja osnovnih živil prek prehranskih paketov pa bodo tokrat poskušali družinam in posameznikom pomagati reševati tudi druge težave.

Dobrodelna akcija Lepo je deliti letos poteka že deseto leto Akcija ‘Lepo je deliti’ letos praznuje okroglih 10 let obstoja (foto: FB RKS)

 

Akcija Rdečega križa Slovenije (RKS) ‘Lepo je deliti’ poteka že skoraj mesec dni, saj se je začela s Tednom dobrodelnosti RKS na TV Slovenija v začela v drugi polovici oktobra, zaključila pa se bo 15. decembra. Z RKS so opozorili, da je samo lani pomoč prejelo več kot 121.500 prebivalcev Slovenije. »Sto dvajset tisoč petsto je nepredstavljiva množica. Ko pa v njej najdemo vsakega osmega mladoletnega otroka, to so po štirje otroci iz vsakega osnovnošolskega razreda, in vsakega petega upokojenca, postane srce parajoča.

Mnoge v tej množici pestijo zdravstvene težave. V Rdečem križu Slovenije nimamo dovolj sredstev, da bi pomagali vsem, s pomočjo donatorjev pa bomo vsaj nekaterim med njimi naredili lepši svet, kot ga vidijo sedaj,« pravijo na RKS. Akcija poteka že od leta 2009, doslej pa je več kot 66.000 darovalcev s svojimi prispevki omogočilo nakup več kot 1410 ton prehranskih izdelkov in 400 ton pralnega praška.

Ko so pri RKS leta 2009 prvič izvajali akcijo, je Eurostat navajal le tri države EU z nižjo stopnjo tveganja revščine, kot je tedaj veljala za Slovenijo. Leta 2015 je bilo takšnih držav sedem, kar seveda ni pozitiven podatek za Republiko Slovenijo. RKS opozarja, da se revščina povečuje, in danes stiska tudi zaposlene in posameznike, ki so trdo delali vse življenje. Poleg tega revščina vodi v socialno osamljenost, kar je včasih še hujše kot lakota in mraz.

Z RKS so spomnili še, da danes v Sloveniji pod pragom tveganja revščine živi 268.000 oseb. To je 13,3% prebivalcev RS. Od tega je 89.000 upokojencev, kar je 18,1 % vseh upokojencev, in 45.000 mladoletnih otrok, kar predstavlja11,7 % vseh otrok. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.