Naslovnica Gospodarstvo Zasedanje OECD v znamenju digitalizacije

Zasedanje OECD v znamenju digitalizacije

Avtor: Spletno Uredništvo

Člani Vlade RS se v Parizu pravkar udeležujejo dvodnevnega Ministrskega zasedanja Sveta Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Gre za največji letni dogodek OECD, ki je namenjen seznanitvi ministrov z osrednjimi poudarki dela OECD in predstaviti stališč posameznih držav v ključnih razpravah. Letos pa je poseben poudarek namenjen digitalizaciji.

Zasedanje OECD v znamenju digitalizacije Prizor z zasedanja OECD (foto:mgrt.gov.si)

 

Nosilna tema ministrskega zasedanja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je tokrat namenjena izkoriščanju potenciala digitalne preobrazbe ter vlogi vlad in mednarodnega sodelovanja pri tem. Slovenija že namenja posebno pozornost politikam, ki podpirajo učinkovitejše poslovne procese ter internacionalizacijo malih in srednje velikih podjetij (MSP) preko digitalnih orodij. »Digitalizacija in digitalna preobrazba sta eni ključnih prednostnih nalog našega ministrstva in Slovenije kot celote.

Slovenija se zaveda dejstva, da bodo imela e-znanja ključno vlogo pri prekvalifikaciji in izpopolnjevanju delavcev, saj tehnološki napredek zahteva nadgradnjo njihovih spretnosti. To je tudi razlog, da smo na našem ministrstvu finančno podprli delovanje Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (DIH Slovenija), ki deluje kot nacionalna enotna točka za digitalno transformacijo in razvoj digitalnih kompetenc za slovenska mala in srednje velika podjetja,« je dejal prvi mož Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Zdravko Počivalšek.

Z MGRT so poudarili še, da DIH Slovenija že zagotavlja vso potrebno podporo za digitalizacijo slovenske industrije, oblikovanje inovacijskih modelov in procesov, podpira pa tudi njihovo digitalno preoblikovanje ter povečuje konkurenčne prednosti podjetij, ki temeljijo na digitalni tehnologiji. Poleg tega DIH Slovenija pripravlja posebno orodje za napovedovanje delovnih mest in potrebnih kompetenc v prihodnjih letih.

V ta namen je MGRT že pripravilo poseben program za podporo digitalizaciji in digitalni transformaciji MSP. Program vsebuje štiri ključne ukrepe, ki jih v višini 32,8 milijona evrov financira ministrstvo. Poleg prej omenjenega DIH Slovenija so tu še spodbude MSP pri digitalni transformaciji, spodbude za e-poslovanje teh podjetij z namenom internacionalizacije poslovanja ter vavčerje za krepitev digitalnih kompetenc, pripravo digitalne strategije ter digitalni in vsebinski marketing.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.