Naslovnica Slovenija Zaščitili so tudi Trikraljevsko koledovanje

Zaščitili so tudi Trikraljevsko koledovanje

Avtor: Spletno Uredništvo
V register nesnovne kulturne dediščine je odslej vpisano tudi ‘Trikraljevsko koledovanje’. Trikraljevsko koledovanje je slovenski ljudski običaj, ki se dogaja pred praznikom Svetih treh kraljev (6. januar), ko odrasli, mladi ali otroci v kostumih obiskujejo domove, pojejo kolednice, uprizarjajo kratke dramske prizore, voščijo za novo leto in prejemajo darove.
Trikraljevsko koledovanje v zadnjem ‘predkoronskem’ letu 2019 (foto: Jožica Haller/MK)

Z Ministrstva za kulturo (MK) so oznanili, da je bilo v register nesnovne kulturne dediščine pravkar vpisano tudi ‘Trikraljevsko koledovanje’. Register nesnovne kulturne dediščine sicer vodi prav MK, predloge za vpis pa na podlagi pobud pripravlja Slovenski etnografski muzej, ki obenem skrbi za vso koordinacijo glede varstva nesnovne dediščine.  ‘Trikraljevsko koledovanje’ pa je slovenski ljudski običaj, ki je na vrsti pred praznikom Svetih treh kraljev (6. januar).

Tedaj se v kostumih obiskuje domove, poje pesmi ‘kolednice’, uprizarja kratke dramske prizore, vošči za novo leto in sprejema darove. O božičnih kolednikih je sicer poročal že Primož Trubar (1575), Božično, Novoletno in Trikraljevsko koledovanje se je nato pred prvo svetovno vojno začelo spajati v Trikraljevsko, po drugi svetovni vojni pa je bilo koledovanje prepovedano, zato je začelo zamirati.

Ponovno se je običaj pričel prebujati konec osemdesetih let minulega stoletja, da bi nato ponovno zaživel po osamosvojitvi Slovenije, med drugim tudi z uvedbo Trikraljevske akcije. »Akcija je nastala na pobudo Misijonskega središča Slovenije, s katero so začeli zbirati denar za misijone. V njej sodelujejo predvsem otroci in mladi,« so o še spomnili z MK. Sicer pa je zanimivo, da so bila tovrstna koledovanja v preteklosti dobro znana tudi v tistih slovenskih krajih, kjer jih sicer sploh niso izvajali.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.