Naslovnica Svet & EU EU skrbi zaradi Balkana, Sahela, Ukrajine in Belorusije

EU skrbi zaradi Balkana, Sahela, Ukrajine in Belorusije

Avtor: Spletno Uredništvo
V Bruslju je potekalo redno zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Tokrat so se posvetili predvsem državam Balkana, Sahela in Vzhodnega partnerstva, pa tudi drugim aktualnim zunanjepolitičnim temam.  Strinjali so se z novimi sankcijami za Belorusijo, niso pa se odločili za sankcije proti osebam in strukturam iz Republike Srpske.
Visoki predstavnik EU Josep Borrell s predsednikom Peruja Pedrom Castillom (foto: FB Josep Borrell)

Redno zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve je v Bruslju vodil visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell, vendar pa so prisotni delovni dan pričeli že med neformalnim zajtrkom z ministrom za zunanje zadeve Ukrajine Dmitrom Kulebo. V Ukrajini se namreč še naprej stopnjujejo napetosti s separatisti iz obeh pro-ruskih vzhodnih regij – luganske in doneške.

Zveza NATO, ki zadnje mesece presenetljivo pogosto izvaja pomorske vojaške vaje v Črnem morju, pa je pred kratkim obtožila Rusijo, da kopiči čete tik ob ukrajinski meji. Če k temu dodamo bližnje ministrsko zasedanje Vzhodnega partnerstva in aktualno dogajanje glede migrantov v Belorusiji, ki meji na tudi na Ukrajino, so že imeli pred pričetkom zasedanja Sveta EU o čem debatirati. Nato pa so se najprej posvetili Balkanu.

»Razprava o Zahodnem Balkanu je bila posvečena krepitvi sodelovanja med EU in Zahodnim Balkanom, razmeram v BiH ter normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom. Ministri so se strinjali, da so države Zahodnega Balkana pomembne partnerice EU z vidika skupne varnosti in stabilnosti ter da so blaginja, trajnostni razvoj in odpornost regije strateškega pomena tako za Zahodni Balkan kot za celotno EU,« piše v izjavi Sveta EU.

Slovenska diplomacija si sicer želi, da bi prišlo do čimprejšnjega premika v širitvenem procesu z deblokado začetka pridružitvenih pogajanj EU s Severno Makedonijo in z Albanijo. Prav tako Slovenija upa, da se bo poboljšal politični dialog med Srbijo in Kosovom, zaskrbljena pa je nad vse večjo krizo v Bosni in Hercegovini, kar lahko privede do razpada države in novih vojaških spopadov. Sankcij proti osebam in strukturam iz Republike Srpske pa se niso upali sprejeti.

Nato so se na Svetu EU dotaknili  držav Sahela, kjer se soočajo s številnimi krizami (terorizem, suše, migracije, revščina…). Tako so izrazili zaskrbljenost glede Malija, kjer se kljub mednarodnem vojaškem posredovanju na čelu s Francozi politične in varnostne razmere niso izboljšale, humanitarna kriza pa se poglablja. Nekatere v Svetu EU sicer bolj skrbi, da so v Maliju pred kratkim najeli rusko paravojaško družbo Wagner (ki se je že dokazala v Siriji, Libiji in v osrednji Afriki).

Na zasedanju Sveta EU so se posebej posvetili tudi o zaskrbljujočim razmeram na belorusko-poljski meji in se strinjali z novimi sankcijami za Belorusijo. Visoki predstavnik Borrell je ministre seznanil tudi z dosežki okoljevarstvenega vrha COP26, z državljansko vojno v Etiopiji, z razmerami po vojaškem udaru v Sudanu in o svojem obisku Latinske Amerike, kjer je nedavne volitve v Nikaragvi označil za karikaturo.

“Državni sekretar dr. Raščan je ob robu zasedanja v imenu EU podpisal sporazum o skupnem zračnem prostoru med EU in Armenijo. Na skupnem večernem zasedanju ministrov za zunanje zadeve in ministrov za obrambo je potekala razprava o Strateškem kompasu,” pa so še dodali z Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.