Naslovnica Gospodarstvo Priprava naslednje petletke slovenske kmetijske politike

Priprava naslednje petletke slovenske kmetijske politike

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je bil na spletnem dogodku podrobneje predstavljen predlog Strateškega načrta skupne kmetijske politike v Sloveniji za obdobje med leti 2023 in 2027. Predlog je vse do 25. novembra v fazi javne razprave, v okviru katere sprejemajo zunanje komentarje in pripombe. Pred dokončnim izoblikovanjem pa bo dokument usklajen še z Evropsko komisijo.
Jesenski prizor s slovenskega podeželja (foto: SJ)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je že 4.  novembra letos objavilo svoj predlog Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (v nadaljevanju: SN 2023–2027) in s tem tudi pričelo fazo javne obravnave dokumenta, ki bo trajala vse do 25. novembra. Včeraj je bil na posebnem spletnem dogodku podrobneje predstavljen predlog novega Strateškega načrta.

Sicer so bile za pripravo SN 2023–2027 že upoštevane dosedanje pripombe javnosti in organizacij s področja kmetijstva, živilskopredelovalnega sektorja, okolja, gozdarstva in širšega razvoja podeželja. Včerajšnji spletni dogodek, na katerem je sodeloval celoten vrh MKGP, je spremljalo 350 udeležencev. Slednji so nato v razpravi izrazili svoje mnenja in dali pomembne prispevek k srednjeročni strategiji razvoja slovenskega kmetijstva.

»Tako se je upoštevalo, da prenosa finančnih sredstev iz I. na II. steber skupne kmetijske politike ni. Zagotovilo pa se je dodatnih 100 milijonov evrov sredstev. V predlog SN 2023–2027 se je vključila integrirana pridelava. Ohranitveno kmetijstvo je naglašeno v okviru sheme za okolje in podnebje (SOPO): konzervirajoča obdelava tal, naknadni posevki in podsevki, pestrost kmetijskih rastlin in skozi kolobar v kmetijsko okoljska podnebna plačila (KOPOP).

Vključena so proizvodno vezana plačila za rejo govedi, krave, dojilje, prirejo mleka v gorskih območjih, reja drobnice in beljakovinske rastline. Namesto t.i. ‘kapice’ na osnovno plačilo v okviru shem neposrednih plačilih se bo po določenih razredih in tranšah uporabila degresija pri nosilcih kmetijskih gospodarstev, ki prejmejo nad 60.000 EUR vrednosti tega plačila,« so med drugim pojasnili z MKGP.

Kot najpomembnejša aktivnosti v okviru SN 2023–2027 so navedli naložbe za prilagajanje na podnebne spremembe (npr. namakalni sistemi), naložbe za dvig standardov dobrobiti živali ter naložbe v posodobitve kmetijskih gospodarstev in digitalizacije. Velja pa spomniti, da bo končna verzija SN 2023–2027 dorečena šele po usklajevanju z Evropsko komisijo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.