Naslovnica Slovenija Zanimanje med mladimi pozitivno, rezultati zaskrbljujoči

Zanimanje med mladimi pozitivno, rezultati zaskrbljujoči

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden se je z grenko-sladkimi občutki zaključil letošnji projekt ‘Pirati plastike’. Za pozitiven del zgodbe je poskrbela množica prek 1400 slovenskih učencev in dijakov, ki se je udeležila ekoloških dejavnosti. Za zelo zaskrbljujoč del akcije pa so zasluži zbrani podatki, po katerih je kar tri četrtine vzorcev iz slovenskih rek onesnaženih z mikroplastiko, medtem ko so prav vse rečne brežine onesnažene z raznimi odpadki.
Ministrica Simona Kustec, učenci in učenke OŠ Valentina Vodnika ter njihova mentorica Anje Rajbar (foto: FB EBM)

V sklopu Meseca znanosti je bil na vrsti uradni zaključek ekološkega projekta ‘Pirati plastike – dajmo Evropa’, ki je očitno postal zelo priljubljen med mladimi. V enem letu se je namreč več kot 1400 učencev in dijakov s 100 slovenskih šol s pomočjo 200 mentorjev iz učiteljskih vrst ubadalo s problematiko onesnaževanja s plastiko. Šolarji so znanstvenikom pomagali pri prvem zares množičnem vzorčenju mikroplastike v slovenskih rekah.

»Vodja slovenske piratske misije, dr. Mateja Grego iz Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, je predstavila rezultate analize vsebnosti mikroplastike v 44 analiziranih vzorcih. 75 % vzorčnih mest je vsebovalo koščke plastike, manjše od petih milimetrov. Po izračunu vsebnosti mikroplastike na m3 vode je bilo največ mikroplastičnih delcev v pretočnem akumulacijskem jezeru med Krškim in Brežicam v Savi.

Najpogostejši material v slovenskih rekah je polietilen v obliki filmov, najverjetneje kot posledica razpadlih nakupovalnih vrečk, pakirnih folij in kmetijskih folij,« je ob predstaviti rezultatov na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zapisala Katja Sreš, vodja komuniciranja pri tej akciji in članica društva Ekologi brez meja. Sicer ima projekt Pirati plastike svoje korenine v Nemčiji, a se hitro širi po Sloveniji in tudi po vsem svetu.

Če prihajajoči rodovi ne bodo imeli precej večjo okoljevarstveno zavest, kot smo jo imeli doslej, bodo namreč planet Zemljo zastrupile smeti in še posebej mikroplastika. Tokrat pa so se mladi udeleženci slovenskega dela akcije posvetili tudi večjim odpadkom na brežinah rek devetnajstih večjih mest po Sloveniji. Ugotovili so, da so razmere onesnaženosti brežin rek zelo podobne razmeram na morski obali.

Najpogostejši odpadek ob vodah so namreč cigaretni ogorki, med plavajočimi odpadki pa tudi zaradi fizikalnih lastnosti prevladujejo odpadki iz plastike(npr. plastenke). Zaključek letošnje akcije in zbrane podatke so predstavili na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Zastavlja pa se vprašanje, ali problematika onesnaženja ne sodi pod pristojnosti Ministrstva za okolje?

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.