Naslovnica Gospodarstvo Izola se lahko pohvali z odličnim obiskom turistov v lanskem letu

Izola se lahko pohvali z odličnim obiskom turistov v lanskem letu

Avtor: Spletno Uredništvo
Tudi občina Izola se lahko pohvali z uspešnim turističnim letom 2021. Kljub negotovostim zaradi pandemije so se glede obiska v Izoli približali rekordnim številkam iz leta 2019. Ob tem so lani izolski turistični delavci pripravili nekaj večjih novosti s področij kulturne dediščine in kulinarike.
Izola se lahko pohvali z odličnim obiskom turistov v lanskem letu

Lani so kulinarične akcije redno napolnile izolski carinski pomol (foto: TZI)

S Turističnega združenja Izola (TZI) so predstavili uradne statistične podatke o obisku turistov v lanskem letu. Tako so skozi vseh 12 mesecev leta 2021 v izolski občini zabeležili kar 490.387 turističnih prenočitev. To je za 19 % več v primerjavi z letom 2020, ko je pandemija koronavirusa COvic 19 močno vplivala na obisk. Še bolj spodbuden je podatek, da je ta številka le za 6 % manjša kot tista iz kot rekordnega leta 2019.

»Največji delež izolskih turistov predstavljajo tudi v letu 2021 slovenski gosti, ki so opravili 17 % več prenočitev kot lani in 34 % več kot leta 2019. Rast števila prenočitev s strani tujih gostov v primerjavi s preteklim letom znaša 28 %, vendar še vedno 42 % manj kot v letu 2019. Dobro petino vseh prenočitev so opravili tuji gosti, med katerimi je bilo največ Nemcev, Avstrijcev, Čehov, Madžarov in Italijanov,« so pojasnili s TZI.

Dodali so še, da je med lanskimi statističnimi podatki izstopala izjemna rast turističnega obiska v obdobju od junija do novembra, saj so v tem obdobju bistveno presegli realizacijo iz preteklosti. Največji delež turistov in sicer kar 44 odstotkov je bil nameščen v hotelih, 31 % v apartmajih, 12 % v kampih, 13 % pa v preostalih nastanitvenih enotah. Sicer je v Izoli registriranih 430 ponudnikov namestitvenih enot s skupno zmogljivostjo 5.536 stalnih ležišč.

Izola pa je lani svojo turistično ponudbo razširila predvsem prek pestrega kulinaričnega dogajanja na carinskem pomolu. Druga pomembnejša novost ponudbe je posebna maketa, ki se nahaja v Izolani – Hiši morja, kjer so na sodoben način predstavili zgodovinski razvoj Izole iz otoka v polotok.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.