Naslovnica Svet & EU Zadnji podatki o trgovinskih tokovih EU so že zastareli

Zadnji podatki o trgovinskih tokovih EU so že zastareli

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska Komisija je ta teden objavila ‘novo’ mesečno statistično poročilo o trgovini s kmetijskimi in živilskimi izdelki. Žal pa so ti ‘najnovejši’ podatki za julij in so torej stari 3 mesece, kar poraja veliko vprašanj o njihovi dejanski uporabnosti. V poročilu malce izstopata le podatka o povečanih trgovinskih tokovih na področju agroživilstva z Združenim kraljestvom in Ukrajino.
Zadnji podatki o trgovinskih tokovih EU so že zastareli

Ne glede na politično in ekonomsko ozadje v EU julija trgovina upade tudi zaradi visokih temperatur (foto: ec.europa.eu)

V letu 2022, ko obstajajo številne moderne spletne aplikacije, orodja, programi, superračunalniki in celo umetna inteligenca, ko so na primer sveži podatki Statističnega urada Republike Slovenije na voljo z največ enomesečnim zamikom, pa Evropska komisija objavlja svoje ‘najnovejše’ mesečno poročilo o trgovini s kmetijskimi in živilskimi izdelki – za mesec julij! Kako uporabni so lahko kar tri mesece stari podatki, to ni povsem jasno.

»Čeprav je vrednost izvoza EU upadla za 2 % v primerjavi z junijem in zdaj znaša 19,2 milijarde evrov, ostaja bistveno višja kot lani. Tudi uvoz EU se je v istem obdobju zmanjšal za 2 % in je julija 2022 dosegel 14,3 milijarde EUR. Trgovinska bilanca EU je stabilna pri 4,9 milijarde EUR. Kljub upadu skupne vrednosti izvoza se je izvoz žit iz EU, zlasti pšenice in tudi ječmena, povečal, zlasti na Bližnji vzhod in v Severno Afriko (MENA).

EU je namreč julija 2022 na Bližnji vzhod in severno Afriko (MENA) izvozila 1,9 milijona ton pšenice, kar predstavlja 300-odstotno povečanje v primerjavi z julijem lani,« so med drugim zapisali v sporočilu za javnost Evropske komisije. Dokument posebej omenja tudi povečane trgovinske tokove s kmetijskim in živilskim artikli med EU in Združenim kraljestvom (lani so dosegli 53, 8 milijarde evrov) ter letos bistveno povečane tokove z Ukrajino, ki še naraščajo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.