Naslovnica Slovenija Zadnja analiza cen osnovnih skupin živil

Zadnja analiza cen osnovnih skupin živil

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je konec tedna objavilo poročilo o najnovejšem julijskem popisu ‘osnovne košarice’ s 15-imi osnovnimi skupinami živil ter tudi o popisu ‘razširjene košarice’, v kateri se nahaja 28 osnovnih skupin živil. Splošen trend kaže na nižanje cen, a ne prav v vseh kategorijah.
Zadnja analiza cen osnovnih skupin živil

Namesto košarice je sicer upodobljen voziček, vsebina pa je enaka (foto: primerjaj-cene.si/gov.si)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so pripravili analizo trenutnih cen živil v državi in sicer na osnovi podatkov popisa, ki je bil opravljen dne 18. julija. Cene so objavljene na spletnem portalu ‘primerjaj-cene.si’, popis pa je bil narejen za ‘osnovno košarico’ s 15-imi osnovnimi skupinami živil ter za ‘razširjeno košarico’, v kateri se nahaja 28 osnovnih skupin živil.

MKGP ugotavlja, da sta se vrednosti osnovne in tudi razširjene košarice od zadnjega preverjanja znižali za približno 4 %. »Najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin živil je pri tokratnem popisu na voljo pri trgovcu Spar in znaša 30,5 evra, sledita trgovca Tuš in Mercator, ki imata za manj kot pol evra višjo vrednost najcenejše košarice. Znižala se je tudi najnižja vrednost najcenejše razširjene košarice, ki tokrat znaša 48,72 evra.

Najcenejša razširjena košarica 28 osnovnih skupin živil je tokrat na voljo pri trgovcu Lidl, sledi košarica pri trgovcu Hofer. Najcenejši košarici pri trgovcih Spar in Mercator sta za manj kot evro dražji od najugodnejše,« so pojasnili z MKGP in dodali, da razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo najcenejše košarice po zadnjih podatkih znaša zgolj 3,16 evra, kar naj bi kazalo, da se trgovci prilagajajo stanju na trgu.

Tudi v primerjavi med cenami 4. julija in cenami 18. julija je bilo moč zaznati znižanje cen v 19 kategorijah od skupno 29 spremljanih, v 8 kategorijah pa se je povprečna cena zvišala. Sicer pa je moč na spletnem portalu ‘primerjaj-cene.si’ poleg rednih dvotedenskih poročil o cenah osnovne in razširjene košarice osnovnih skupin živil vsakodnevno primerjati cene za več kot 17.000 živil v spletnih trgovinah štirih največjih slovenskih spletnih trgovcev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.