Naslovnica Svet & EU Začela se je bitka za finance oziroma za prioritete EU

Začela se je bitka za finance oziroma za prioritete EU

Avtor: Spletno Uredništvo

20. februarja bo potekalo izredno zasedanje Evropskega sveta, na katerem bo govora o večletnem finančnem okviru (MFF) EU za obdobje 20121-2027. Poslanke in poslanci Parlamenta EU so teden dni pred tem zasedanjem poudarili, da bodo pristali le na takšnen proračun EU, ki bo ustrezno naslovil ambicije EU. Vendar pa finančna sredstva niso neomejena in tudi pogledi na prioritete niso identični.  

Začela se je bitka za finance oziroma za prioritete EUPrihod predsednika evropskega parlamenta Davideja Sassolija na razpravo (foto: Daina Le Lardic/© European Union 2020/EP)

 

Pogovori o proračunu pomenijo pogovore o prihodnosti EU, so o pomenu bližnjega izrednega zasedanja Evropskega sveta dejali poslanke in poslanci Parlamenta EU. Parlamentarci niso zgolj usklajevali stališč Parlamenta, ampak sta na razpravi sodelovali tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ter državna sekretarka za zunanje in evropske zadeve Nikolina Brnjac, ki je predstavljala Svet EU.

Večina evropskih poslank in poslancev je vztrajala, da so za doseganje ključnih skupnih evropskih ciljev potrebna zadostna finančna sredstva. Prednostne naloge EU so boj proti podnebnim spremembam, digitalna in ekološka preobrazba, spopadanje s socialnimi posledicami slednje ter nadaljnja podpora regijam, mestom, kmetovalcem, mladim, raziskovalcem in podjetnikom.

Ker je teh osrednjih ciljev veliko, oziroma so izjemno pomembni za preživetje EU in njenih državljanov, bo potrebnih tudi veliko sredstev. Izvajanje ‘Evropskega zelenega dogovora’ z zmanjšanim proračunom bi denimo pomenilo krčenje uspešnih programov EU na drugih področjih, so opozorili v Parlamentu EU, po drugi strani pa so dodali, da bo najbrž treba nekatere politike temeljiteje oceniti in zagotoviti tudi večjo disciplino pri porabi razpoložljivih finančnih sredstev. 

Evro-parlamentarci so prav tako ponovili, kako bosta že v bližnji prihodnosti ključnega pomena uvedba novih lastnih virov financiranja EU ter povezava proračuna EU s spoštovanjem načel pravne države. Prisotni pa so se strinjali predvsem glede tega, da se z manj sredstvi ne da storiti več.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.