Naslovnica Gospodarstvo Prima razpisi obljubljajo 71 milijonov evrov

Prima razpisi obljubljajo 71 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Direktorata za znanost, ki sodi pod okrilje Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so sporočili, da so na podlagi letnega delovnega načrta za 2020 odprli razpise ‘PRIMA’ za leto 2020. Pri teh razpisih gre za sodobno rabo vode in trajnostno kmetijsko proizvodnjo v regiji Sredozemlja, skupno pa bo na voljo kar 71 milijonov evrov.

Prima razpisi obljubljajo 71 milijonov evrovŠe ne dolgo nazaj na primer zalivanje krompirja sploh ni bilo potrebno, danes pa so se stvari spremenile (foto: needpix.si) 

 

‘PRIMA’ je okrajšava za ‘Partnerstvo za raziskave in inovacije v sredozemskem območju’. Cilj tega partnerstva je oblikovati nove pristope za raziskave in razvoj za izboljšanje razpoložljivosti vode ter za trajnostno kmetijsko proizvodnjo v regiji mediteranskega bazena, na katero čedalje bolj močno vplivajo podnebne spremembe, urbanizacija in rast prebivalstva.

Poleg tega je program PRIMA pobuda, ki se podpira in financira v okviru Obzorja 2020, okvirnega programa Evropske unije za raziskave in inovacije. V skladu s prednostnimi nalogami projekta Obzorja 2020 so splošni cilji programa PRIMA okrepiti raziskovalne in inovacijske zmogljivosti ter razviti znanje in skupne inovativne rešitve za trajnostne agroživilske sisteme.

Prav tako se skuša zagotoviti celostna oskrba in gospodarjenje z vodo v Sredozemlju. Sistemi, oskrba in gospodarjenje z vodo bi morali biti odpornejši na podnebne spremembe, učinkovitejši, stroškovno učinkovitejši ter bolj okoljsko in socialno trajnostni ter prispevati k odpravljanju težav, povezanih s pomanjkanjem vode, prehransko varnostjo, prehrano, zdravjem, dobrim počutjem in migracijami, vse od njihovega izvora.

»Prva faza predložitve predlogov projektov v sekciji 1 (vodno upravljanje, agro-živilske vrednostne verige, kmetijski sistemi in povezave med vsebinami t.i. NEXUS) bo odprta do 1. aprila 2020, druga faza predložitve predlogov projektov pa do 2. septembra 2020. Prva faza predložitve predlogov projektov v sekciji 2 (več-tematski, trans-nacionalni razpis) bo odprta do 15. aprila 2020, druga faza pa do 16. septembra 2020,” so sporočili z Direktorata za znanost, ki sodi v sestavo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZS).

 Skupna vrednost razpisov v sekciji 1 je 33 milijonov evrov, skupna vrednost razpisa v sekciji 2 pa je 38 milijonov evrov.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.