Naslovnica Svet & EU Za sveže kršitve človekovih pravic v Srbiji so krivi predvsem tujci

Za sveže kršitve človekovih pravic v Srbiji so krivi predvsem tujci

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se je minuli teden spet posvetil kršitvam človekovih pravic po vsem svetu. Da so najprej omenili Rusijo in nato Kubo, najbrž ni nobeno presenečenje. Vendar pa so se nato lotili Srbije, kjer so najprej za del kršitev obtožili Kitajce. Drugi del kršitev pa je še bolj presenetljiv, saj gre v ozadju za navezo avstralsko-britanske družbe Rio Tinto, srbskih oblasti in lokalnih kriminalcev.
Po vsej Srbiji so se uprli poskusu rudarjenja kotnroverzne družbe Rio Tinto (foto: FB Goran Kajla Tomic)

Evropski parlament je pred dnevi izrazil globoko zaskrbljenost zaradi domnevnega prisilnega dela, kršitev človekovih pravic in celo trgovine z ljudmi v Srbiji. V sporočilu za javnost Parlamenta EU so navedli, da gre v tem primeru za okrog 500 Vietnamcev, povezanih z gradbiščem tovarne Linglong Tire, ki je v večinski kitajski lasti in se nahaja v vojvodinskem mestu Zrenjanin.

Parlament EU je zato pozval srbske oblasti, naj skrbno raziščejo primer in zagotovijo spoštovanje temeljnih človekovih pravic v tovarni, zlasti pravic delavcev, da EU posredujejo rezultate svojih preiskav in da storilce tudi pozovejo na odgovornost. Nato so izrazili veliko zaskrbljenost, ker Srbija Kitajski in kitajskim industrialcem omogoča vse več zakonskih privilegijev v državi, tudi če so v nasprotju z zakonodajo EU.

Zato so pozvali Srbijo, sicer državo kandidatko za priključitev v EU, naj čim prej izboljša usklajenost z delovno zakonodajo EU in spoštuje ustrezne konvencije Mednarodne organizacije dela, ki jih je ratificirala. Drugo področje, zaradi katerega se je Srbija znašla na tapeti Evropskega parlamenta, pa se ne tiče nekdanjih komunističnih bratskih držav, ampak zelo kontroverzne britansko-avstralske družbe Rio Tinto.

Gre namreč za eno največjih rudarskih korporacij na svetu, ime Rio Tinto pa v španščini pomeni temnordeča reka (oz. ‘tintna’ reka). To ime okoljevarstvenikom po vsem svetu pogosto dviga pritisk, saj je družba znana po svojih agresivnih metodah prilaščanja površin za rudarjenje, zaradi kršitev grobišč avstralskih in ameriških domorodcev ter ekoloških, kriminalnih in korupcijskih afer na Norveškem, v Indiji, Gvineji, Kitajski in Papui -Novi Gvineji.

»Po vsej Srbiji so nedavno poročali o obsežnih protestih zaradi hitrega vladnega sprejemanja dveh zakonov, od katerih eden odpira prostor za kontroverzne projekte tujih naložb, ki močno vplivajo na okolje. Besedilo tudi obžaluje količino sile, ki jo je policija uporabila proti protestnikom,« so sporočili z Evropskega parlamenta. V ozadju gre za poskus rudarjenja Ria Tinta na baje največjem nahajališču litija v Evropi, ki se nahaja v dolini reke Jadar.  

Sicer je nato srbski parlament vsaj navidezno klonil pod velikimi manifestacijami po vsej državi in ogromnim pritiskom javnosti ter napovedal spremembe zakona o referendumu. Vendar so evro-parlamentarci sedaj vseeno izrazili veliko zaskrbljenost tudi zaradi vse večjega nasilja skrajnih in huliganskih skupin proti mirnim okoljevarstvenim demonstracijam po vsej Srbiji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.