Naslovnica Gospodarstvo Za prva dva slovenska satelita tudi nov zakon o vesolju

Za prva dva slovenska satelita tudi nov zakon o vesolju

Avtor: Spletno Uredništvo

Verjeli ali ne, Ministrstvo za gospodarski razvoj je v javno obravnavo pravkar posredovalo Zakon o nadzoru vesoljskih dejavnosti. V kratkem bosta namreč dva slovenska satelita krožila okrog Zemlje in seveda v vesolje ne smeta mimo zakonov. Mednarodni predpisi o vesoljskih dejavnostih že ostajajo, sedaj pa je potrebno urediti še slovensko zakonodajo.

Za prva dva slovenska satelita tudi nov zakon o vesolju Še letos naj bi okrog Zemlje krožila kar dva slovenska satelita (foto: pxhere.com)

 

V Sloveniji sta bila izdelana prva dva satelita, ki sta primerna za izstrelitev v vesolje – satelita NEMO-HD in TRISAT. NEMO-HD predstavlja interaktivno satelitsko misijo za daljinsko zaznavanje z visoko natančnostjo, ki bo omogočala zajem multispektralnih podob zemeljske površine ter snemanje HD videa. NEMO-HD je bil razvit v Centru odličnosti Vesolje – Si, izstrelili pa naj bi ga že letos. S podjetjem Arianespace je bil namreč že podpisan izstrelitveni sporazum za polet z raketo Vega.

Drugi satelit TRISAT pa sta razvila Univerza v Mariboru in podjetje Skylabs ter bo predvidoma prav tako izstreljen z raketo Vega. Gre za t. i. ‘mikro satelit’, saj je težak zgolj 4,4 kg. Trisat je namenjen oddaljenemu opazovanja Zemlje na osnovi multi-spektralnega zajema slik v kratkovalovnem infrardečem spektru in predstavlja tehnološko demonstracijo za več različnih inovativnih elementov. Ob izstrelitvi satelitov je v skladu z mednarodnimi konvencijami nujen tudi vpis v Centralni register vesoljskih objektov pri Združenih narodih (ZN).

Predpogoj za ta vpis v register ZN pa je vpis v nacionalni register, ki bo v Sloveniji šele vzpostavljen na podlagi pravkar v obravnavo danega Zakona o nadzoru vesoljskih dejavnosti. Nov zakon bo določal, da je vesoljsko dejavnost mogoče opravljati samo z dovoljenjem, predvideval bo postopek in pogoje za pridobitev dovoljenja, postopek prenosa dovoljenja in , odgovornost za škodo zaradi vesoljske dejavnosti.

Poleg tega bo zagotovil oblikovanje nacionalnega registra vesoljskih objektov, oblikoval postopek nadzora nad izvedeno vesoljsko dejavnostjo in seveda predvidel tudi kazenske določbe v primeru kršitev zakona.  Zakon je bil pred javno obravnavo predhodno usklajen z Evropsko vesoljsko agencijo ESA in obravnavan na delovnih sestankih s pristojnimi ministrstvi.

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so še pojasnili, da je bilo že izvedeno posvetovanje z mednarodnimi pravniki s področja mednarodnega vesoljskega prava, gospodarstvom in drugimi relevantnimi inštitucijami.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.