Naslovnica Slovenija Za pripravo prenove Drame Ljubljana bodo namenili 3 milijone evrov

Za pripravo prenove Drame Ljubljana bodo namenili 3 milijone evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj so v Ljubljani predstavili projekt celovite prenove Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana. Na novinarski konferenci so sodelovali državna sekretarka mag. Petra Culetto, ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor in arhitekt Tine Tribušon iz biroja Bevk Perović arhitekti. Priprava na prenovo bo predvidoma trajala do leta 2021, stala pa naj bi 3 milijone evrov. 

Za pripravo prenove Drame Ljubljana bodo namenili 3 milijone evrovKonferenca za novinarje je potekala v Drama Kavarni (foto: gov.si)

 

Vlada je prejšnji mesec v ‘Načrt razvojnih programov 2019–2022’ uvrstila ‘Izvedbo projektiranja in vodenje aktivnosti za pripravo projekta Celovita prenova SNG Drama Ljubljana’. V tem tednu pa so predstavniki Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana s podjetjem Bevk Perović arhitekti že podpisali pogodbo o pripravi projektne dokumentacije. Tako so se začela uresničevati dolgoletna prizadevanja za obnovo osrednjega slovenskega gledališča, ki s svojo uprizoritveno kakovostjo in s prvovrstnim ansamblom že dosega najvišje mednarodne standarde.

Državna sekretarka  na Ministrstvu za kulturo mag. Petra Culetto je najprej pojasnila, da je zagotovitev sredstev za pripravo projektne dokumentacije samo prvi korak k uresničitvi celotnega projekta. “Ker gre za kompleksno prenovo kulturnega spomenika državnega pomena, načrtujemo, da bo priprava dokumentacije zaključena v letu 2021. Prav tako verjamemo, da gre za odgovoren pristop k varovanju javne kulturne infrastrukture, predvsem pa za uresničevanje javnega interesa na polju najžlahtnejših uprizoritvenih dejavnosti na Slovenskem.

Arhitekturna rešitev bo zagotovila sodobno in funkcionalno zasnovano stavbo ter prizidka,” so pojasnili na Ministrstvu za kulturo, na katerem bodo zagotovili 3 milijone evrov za pripravo celotne projektne dokumentacije – do nivoja projekta za izvedbo (PZI) vključno s pripravo ustrezne investicijske dokumentacije, projektne dokumentacije za odrsko tehniko, meritvami obstoječega objekta in konstrukcijsko analizo objekta. Šele po zaključku te uvodne faze bodo lahko začeli z gradbeno-obrtniškimi deli. 

Arhitekturna rešitev (zasnova biroja Bevk Perović arhitekti je že leta 2017 zmagala na javnem natečaju) pa bo zagotovila sodobno in funkcionalno zasnovano stavbo ter prizidka.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.