Naslovnica Slovenija Z višanjem temperatur naj se viša tudi pozornost do živali

Z višanjem temperatur naj se viša tudi pozornost do živali

Avtor: Spletno Uredništvo
Kljub ohladitvi zadnjih dni in napovedim o spremenljivem vremenu za naslednje dni so se danes oglasili z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Bliža se namreč tisto pravo poletje, ko peklenske temperature ne povzročajo resnih preglavic samo ljudem in poljščinam, ampak tudi živalim.
Z višanjem temperatur naj se viša tudi pozornost do živali

Živali vam bodo za vsako poletno ohladitev zelo hvaležne (foto: pxhere.com)

Z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so še pred koledarskim pričetkom poletja spomnili, da je tudi živalim poleti zelo vroče, in da je potrebno zanje primerno poskrbeti. Vsaka žival malce drugače prenaša visoke temperature, kar je odvisno od vrste, barve, gostote dlake oz. krzna in maščob v podkožju. Vsekakor pa morajo skrbniki živalim zagotoviti čim bolj ugodne življenjske razmere.

Prva skrb mora biti posvečena zagotavljanju zadostnih količin vode in sicer čiste pitne vode, kar je za vsakega skrbnika živali tudi zakonska obveza. Prav tako je izjemno pomembno, da se živalim, sploh tistim privezanim, omogoči, da se lahko umaknejo v senco.  Rejnim živalim, ki se nahajajo v notranjosti objektov, pa je potrebno zagotoviti ustrezno zračenje prostorov, s čimer se hkrati prepreči preveliko povišanje temperature zraka.

“Prav tako je treba posebno pozornost nameniti živalim v prevoznih sredstvih. Temperatura v prevoznem sredstvu, kjer se prevažajo živali, ne sme preseči 35 °C. To je na prevoznih sredstvih, ki niso klimatizirana, težko ali nemogoče doseči pri zunanjih temperaturah, višjih od 35 °C. Zato je načrtovanje poti izjemnega pomena,” so še spomnili z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Svetovali so še, naj se sprehodi in druge fizične aktivnosti živali omejijo na jutranje in večerne ure. Organizatorje različnih prireditev, v katerih sodelujejo ali so prisotne živali, so prosili, da prilagodijo čas prireditve. Posebej pa so opozorili lastnike psov brahicefaličnih pasem (kratek gobček), ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature, da je te pse še posebej priporočljivo ohlajati z vodo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.