Naslovnica Svet & EU Z novo strategijo bi radi pomagali žrtvam nasilja po vsej EU

Z novo strategijo bi radi pomagali žrtvam nasilja po vsej EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU je ta teden predstavila prvo petletno strategijo EU glede pravic žrtev kaznivih dejanj. Prek te strategije želijo zagotoviti enake pravice in njihovo spoštovanje vsem žrtvam kaznivih dejanj po vseh državah EU, kar jim doslej očitno še ni uspelo. 

 Z novo strategijo bi radi pomagali žrtvam nasilja po vsej EU

Med pandemijo kronavirusa se je povsod po svetu, tudi v EU in v Sloveniji, opazno povečalo število primerov nasilja v družini, spolnih zlorab otrok, kibernetskih kaznivih dejanj ter kaznivih dejanj iz sovraštva zaradi rasizma in ksenofobije (foto:pikist.com)

 

Komisija EU je te dni dorekla in objavila novo strategijo o pravicah žrtev kaznivih dejanj. S sprejemom te strategije želijo zagotoviti enake pravice in njihovo spoštovanje vsem žrtvam kaznivih dejanj po vseh državah EU, ne glede na kraj, kjer se je kaznivo dejanje zgodilo. Pri tem so v Komisiji priznali, da je EU že v preteklosti zakonsko opredelila to področje, a se države članice niso ravnale po teh predpisih. Nekatere jih namreč niso ratificirale in vnesle v državne zakonodaje, drugje pa je šlo za nepravilno izvajanje predpisov.

Najbrž bi morala Komisija sam prevzeti del krivde za to nespoštovanje pravnih norm, saj ima na voljo vzvode, s katerimi lahko države prislili k upoštevanju evropskih prepisov. Nova strategija pa določa ukrepe za ključne prednostne naloge, kot so učinkovita komunikacija z žrtvami in zagotavljanje varnega okolja za prijavo kršitev, izboljšanje podpore in zaščite najbolj ranljivih žrtev, olajšanje dostopa žrtev do odškodnine, krepitev sodelovanja in usklajevanja med akterji na področju pravic žrtev ter krepitev mednarodne razsežnosti pravic žrtev.

»Strategija določa vrsto ukrepov za naslednjih pet let, osredotoča pa se na dva cilja: prvič, opolnomočenje žrtev, da lahko prijavijo kazniva dejanja, zahtevajo odškodnino in si nazadnje čim bolj opomorejo od posledic kaznivega dejanja, ter drugič, sodelovanje z vsemi ustreznimi akterji za pravice žrtev,« pojasnjujejo s Komisije EU. Strategija je postala nujna, saj se je letos med pandemijo koronavirusa opazno povečalo število primerov različnih vrst nasilja, čeprav so bile že številke iz preteklih let zaskrbljujoče.

»V letu 2017 je bilo zabeleženih približno 15 milijonov žrtev hudih kaznivih dejanj, kot so uboj, spolno izkoriščanje otrok ali ugrabitev. Obseg nasilja zaradi spola v EU je zastrašujoč: vsaka tretja ženska (33 %) je po svojem 15. letu doživela fizično in/ali spolno nasilje. Le približno tretjina žensk, ki doživljajo fizično ali spolno zlorabo, večinoma s strani svojih partnerjev ali bližnjih sorodnikov, vzpostavi stik s pristojnimi organi,« so sporočili s Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.