Naslovnica Slovenija Z novo potapljaško opremo bodo lažje reševali življenja

Z novo potapljaško opremo bodo lažje reševali življenja

Avtor: Spletno Uredništvo

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje mora izvajati najbolj pomembne naloge, zato potrebuje ustrezno tehnično opremo. Med njo sodijo tudi aparati za podvodno dihanje. Tudi na tem področju je tehnologija v zadnjih desetletjih močno napredovala, zato so se na Upravi odločili za nove dihalne aparate na zaprti krog.

Z novo potapljaško opremo bodo lažje reševali življenja Prizor s testa aparatov zaprtega kroga v bazenu (foto: Barbara Prebil Puš)

 

Naprej so bili predstavniki Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje na začetku decembra na obisku v češkem podjetju Divesoft. Tam so bili deležni predstavitev proizvodnje, kontrole končnih izdelkov, servisiranja in vzdrževanja aparata zaprtega kroga Liberty, ogleda novih proizvodov ter pogovorov o možnostih nadaljnjega sodelovanja. Na podlagi videnega, dolgoletnih izkušenj v Sloveniji ter tudi referenc reševalnih služb iz Italije, Hrvaške, Srbije, Češke in BiH, se je kmalu zatem tudi uradno začelo sodelovanje s podjetjem Divesoft.

Uprava v ICZR na Igu je najprej izvedla teoretično in praktično usposabljanje za uporabo novega podvodnega dihalnega aparata zaprtega kroga Liberty, ki so se ga udeležili pripadniki državne enote za tehnično potapljanje. Aparati zaprtega kroga dihanja, imenovani tudi ‘rebreather’-ji, imajo sicer več prednost pred potapljanjem s klasičnimi jeklenkami, saj potapljač diha najbolj optimalno mešanico, poraba dihalnega plina se ne povečuje z globino, tako je delovanje aparata limitirano samo z absorbcijskim filtrom, dihalni plin pa je topel in vlažen.

Liberty je elektronsko krmiljen aparat zaprtega kroga dihanja, ki je zasnovan tako, da dva neodvisna elektronska sklopa skrbita za vpihovanje kisika v dihalni krog in nadzirata delovanje aparata (tudi če en odpove, potapljač ni v nevarnosti). »Aparat je posebej učinkovit v analiziranju dihalne mešanice, saj uporablja dva različna sistema, en sistem je klasična analiza s štirimi kisikovimi senzorji, drugi način je pa preko helijevih senzorjev, ki delujejo na principu ultrazvoka. Aparat je tudi modularen in ga lahko uporabnik prilagodi različnemu načinu potapljanja.

Aparat lahko nosi na hrbtu, v primerih, ko se potaplja v ozkih prehodih si konfiguracijo spremeni v nošenje ob boku, lahko pa uporablja tudi obe konfiguraciji skupaj in ima uporabnik tako dva aparata na razpolago,« so pojasnili z Uprave. V zadnjem letu je bilo slovenskim potapljačem dobavljeno 14 aparatov zaprtega kroga dihanja, samo državni enoti za tehnično potapljanje osem novih aparatov. Enota ima dva že v uporabi od prej, tako jih ima sedaj skupaj deset.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.