Naslovnica Gospodarstvo S prihodom leta 2020 študentsko delo ne bo več podplačano

S prihodom leta 2020 študentsko delo ne bo več podplačano

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so spomnili, da s 1. januarjem prihaja do novosti na področju začasnega in občasnega dela dijakov oziroma študentov. Spremenila se bo namreč minimalne bruto urna postavka in sicer bo po novem znašala 5,40 evra.

S prihodom leta 2020 študentsko delo ne bo več podplačano Marsikje so študentsko delo izkoriščali predvsem zato, da jim ni bilo potrebno zaposlovati delavcev (University of the Fraser Valley/commons.wikimedia.org)

 

Prvi dan leta 2020 prinaša novost na področju začasnega in občasnega dela dijakov oziroma študentov in sicer glede višine minimalne bruto urne postavke za opravljeno uro dela. Ta postavka bo od 1. januarja prihodnjega leta znašala bruto 5,40 evra. Z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pojasnili, da Zakon o spremembah Zakona za uravnoteženje javnih financ s 1. januarjem 2020 določa nov način določitve zneska minimalne bruto urne postavke za opravljeno delo začasnih in občasnih del.

»S spremembo zakona tako bruto urna postavka osebe iz drugega odstavka 6.b člena Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti za opravljeno uro začasnih in občasnih del ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas, tako da se upošteva, da povprečna mesečna delovna obveznost za polni delovni čas znaša 174 ur,« so sporočili z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM).

Iz tega sledi, da je na podlagi višine minimalne plače za leto 2020 v Odredbi o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del določeno, da bruto urna postavka osebe za opravljeno uro začasnih in občasnih del od 1. januarja 2020 torej ne sme biti nižja od 5,40 evra. Velja še dodati, da je bila doslej (v skladu z odredbo MDDSZEM z dne 1. 4. 2019) v veljavi minimalna urna postavka 4,89 evra bruto (4,13 evra neto).

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.