Naslovnica Svet & EU Z novim Zakonom o skrbni presoji podjetij bo EU pomagala vsemu svetu

Z novim Zakonom o skrbni presoji podjetij bo EU pomagala vsemu svetu

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci v Evropskem parlamentu so se prejšnji teden predlagali uvedbo preproste pravne formulacije, ki bi lahko imela ogromne posledice za EU in tudi za globalno gospodarstvo. Poslanci Odbora za pravne zadeve pri Parlamentu EU namreč zahtevajo pripravo novega ‘Zakona o skrbni presoji podjetij’, po katerem bodo morala podjetja prevzeti vso finančno odgovornost za vsako škodo, ki bi jo povzročila okolju ali ljudem.

Z novim Zakonom o skrbni presoji podjetij bo EU pomagala vsemu svetu

Če bo EU na primer sprejela nove okoljevarstvene standarde, jih bodo morala upoštevati vsa podjetja, ki bodo želela poslovati na trgu EU (foto: alt-n-anela/flickr.com/sl.wikipedia.org)

 

Odbor za pravne zadeve pri Parlamentu EU je začel utirati pot novi zakonodaji EU, ki od podjetij zahteva, da pri vsem svojem delovanju spoštujejo človekove pravice in okoljske standarde. Poslanci so pozvali Evropsko komisijo, naj čim prej pripravi zakon, po kateremu bodo podjetja odgovorna, če povzročajo škodo, ali posredno prispevajo k nastajanju škode glede človekovih pravic, okolja in tudi glede dobrega vladanja.

Vse gospodarske družbe, ki želijo poslovati na prostoru EU, vključno s tistimi s sedežem izven EU, bi morala po novem predlogu dokazati, da izpolnjujejo vse obveznosti na področju okolja in človekovih pravic. Sicer bodo sledile sankcije. »Evropski poslanci pozivajo k dodatnim ukrepom, vključno s prepovedjo uvoza izdelkov, povezanih s hudimi kršitvami človekovih pravic, kot so prisilno ali otroško delo.

Te cilje bi bilo treba vključiti v poglavja o trgovini in trajnostnem razvoju trgovinskih sporazumov EU,« sporočajo z Evropskega parlamenta. Prav ta zadnji stavek pa je hkrati tudi ključen. Evropska unija želi namreč svojo ekonomsko politiko nadgraditi s humanističnimi oziroma družbeno naprednimi zahtevami ter z novim ‘Zakonom o skrbni presoji podjetij’ prispevati k splošnemu napredku celega sveta.

»Podjetja ne bodo mogla več škodovati ljudem in planetu, ne da bi bila za to odgovorna. Nova pravila bodo družbam pravno odgovorna za izogibanje in omejevanje tveganj v celotni vrednostni verigi. Žrtvam bodo dali pravno pravico do podpore in zahtevanja odškodnine ter zagotovili pravičnost, enake pogoje in pravno jasnost za vsa podjetja, delavce in potrošnike,« je pojasnila poročevalka Odbora za pravne zadeve pri Parlamentu EU Lara Wolters.

Sicer pa je že lani evropski komisar za pravosodje Didier Reynders obljubil, da bo ta zakonodajni predlog, ki naj bi ga dokončno dorekli v prvi polovici letošnjega leta, hkrati tudi sestavni del evropskega zelenega dogovora in evropskega načrta za oživitev gospodarstva.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.