Naslovnica Slovenija Z novim zakonom lažje do stanovanj

Z novim zakonom lažje do stanovanj

Avtor: Spletno Uredništvo
Državni zbor Republike Slovenije je včeraj z 52 glasovi za in le enim glasom proti, kar je sicer prav redko videna enotnost, sprejel predlog novosti v stanovanjski politiki, ki so jih združili v Zakon o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona.
Z novim zakonom lažje do stanovanj

Stanovanjska politika bo odslej bolj učinkovita (foto: pxhere.com)

Nov ‘Zakon o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona’ (SZ-1E) vsebuje rešitve za boljše delovanje stanovanjske politike in predvsem za zagotovitev zadostnega števila dostopnih najemnih stanovanj. S spremembami zakona bi radi pospešili stanovanjsko gradnjo v državi in nasploh ljudem olajšali dostop do stanovanj. Stanovanjski sklad bi moral že do leta 2023 zagotoviti skoraj 2400 novih stanovanj, po novem zakonu jih bo na boljo še več.

Poleg tega predlagatelji napovedujejo, da se bo skozi javno najemniško službo povečalo število najemnih stanovanj in da bo zato že do leta 2025 na stanovanjskem trgu približno 2000 novih najemnih stanovanj. »V Sloveniji nujno potrebujemo celovito ureditev stanovanjske problematike. Današnji viri financiranja stanovanjskim skladom ne omogočajo niti ohranitve obstoječega števila stanovanj.

S spremembami in dopolnitvami Stanovanjskega zakona vzpostavljamo primerne pogoje za gradnjo in vzdrževanje, vendar ne v breme socialno ogroženih najemnikov. Spremembe stanovanjskega zakona državi in občinam omogočajo potrebna sredstva za izvajanje stanovanjske politike,« so pojasnili z Ministrstva za okolje in prostor (MOP). Zato bo nov zagotovil povečanje fonda javnih najemnih stanovanj, vzdržno stanovanjsko politiko, pravično neprofitno najemnino in tudi več sredstev za stanovanjske sklade.

Posebej velja omeniti ustanovitev javne najemne službe, ki bo imela vlogo posrednika, upravitelja in vzdrževalca najemnih stanovanj, skrbela pa za aktiviranje obstoječega, a nenaseljenega stanovanjskega fonda (prazna stanovanja). Obetajo se tudi spremembe pri subvencijah, prav tako pa bo omogočeno višje zadolževanje stanovanjskih skladov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.