Naslovnica Gospodarstvo Z nacionalno nagrado bi radi spodbudili uporabo lesa

Z nacionalno nagrado bi radi spodbudili uporabo lesa

Avtor: Spletno Uredništvo

Javna agencija za promocijo slovenskega gospodarstva SPIRIT Slovenija je objavila javni natečaj za podelitev Nacionalne nagrade za naj leseno gradnjo 2020. Ta podelitev bo šele tretja od leta 2013, ko so prvič razglasili najboljšo leseno gradnjo v državi. Cilj akcije je spodbujanje uporabe lesa.

Z nacionalno nagrado bi radi spodbudili uporabo lesaPrva podelitev državne nagrade za naj leseno gradnjo je bila leta 2013, druga pa leta 2016 (foto: pixinio.com) 

 

Tretji javni natečaj za podelitev Nacionalne nagrade za naj leseno gradnjo 2020 je pripravila javna agencija za promocijo slovenskega gospodarstva SPIRIT Slovenija. Prek natečaja želijo pri agenciji vplivati na krepitev zavesti o pomenu in o uporabnosti lesa, tako na gospodarskem kot tudi na kulturnem nivoju. Predvsem namčre želijo spodbuditi uporabo lesa pri arhitekturnih posegih, gradnjah objektov in tudi pri najrazličnejših dejavnostih v vsakdanjem življenju.

K javnemu razpisu, ki se bo zaključil 10. julija 2020, se lahko prijavijo vsi, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje. Osnovna zahteva je ta, da gre za kakovostno leseno gradnjo, objekt pa je lahko star največ 5 let. »SPIRIT Slovenija želi z natečajem spodbuditi trajnostno, ekonomsko in kakovostno uporabo lesa ter na ta način posredno vplivati na izboljšanje stanja slovenske lesnopredelovalne industrije ter prispevati k prehodu Slovenije v nizkoogljično družbo,« so pojasnili z agencije.

Nacionalne nagrade za naj leseno gradnjo 2020 bo podeljena v štirih kategorijah – stanovanjske stavbe, javne stavbe, poslovno-industrijski objekti ter inženirske objekte in tehnične rešitve. Posebna komisija bo projekte ocenjevala glede na kakovost izvedbe, umestitev v prostor, funkcionalnost, inovativnost, energijsko učinkovitost, konstrukcijsko zaščito in tržno fleksibilnost. Nagrade bodo podeljene na zaključni prireditvi v okviru dogodka ‘Dan slovenskega lesa’, ki bo na vrsti 11. novembra.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.