Naslovnica Šport Z malce sreče se še lahko uvrstimo na olimpijske igre v Tokiu

Z malce sreče se še lahko uvrstimo na olimpijske igre v Tokiu

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je po nesrečnem torkovem porazu proti Belgiji na evropskem prvenstvu v Beogradu izgubila vse možnosti za uvrstitev na olimpijske igre, medtem pa so se v moški izbrani vrsti znašli malce bližje nastopu v Tokiu 2020. Mednarodna košarkarska zveza FIBA je namreč končno razkrila kriterije, po katerih bo popolnila udeležbo za Tokio. 

 Z malce sreče se še lahko uvrstimo na olimpijske igre v TokiuTokrat bo FIBA za predolimpijski kvalifikacijski turnir Evropi namenila dve povabili organizatorjev, Slovenija pa ime lepe možnosti, da bo ena od teh povabljenk (foto: FIBA.com)

 

Ker se Slovenija ni uvrstila na naslednje svetovno košarkarsko prvenstvo na Kitajskem, ki bo obenem glavno kvalifikacijsko sito za bližnje olimpijske igre, je naša edina možnost za prvi olimpijski nastop tako imenovani ‘wild card’ za dodatne kvalifikacije. Gre za posebno povabilo s strani organizatorjev, katero se sicer uporablja predvsem v tenisu (npr. Goran Ivanišević ne bi leta 2001 zmagal v Wimbledonu, saj ne bi niti nastopil, če ne bi bil na turnir povabljen kot ‘wild card’). 

Mednarodna košarakarska zveza FIBA bo podelila vabila na olimpijske kvalifikacije, ki bodo potekale od 6. do 12. julija 2020, glede na uvrstitve reprezentanc na svetovni lestvici. Na tej lestvici Slovenija kot evropski prvak trenutno zaseda sedmo mesto in obenem peto mesto med evropskimi ekipami – pred njo so ZDA, Španija, Francija, Srbija, Argentina in Litva. Za Slovenijo so od evropskih držav Grčija, Hrvaška in Rusija. “Višjeuvrščene bodo vse igrale na svetovnem prvenstvu, od tistih za njo pa lahko Slovenijo prehiti le Grčija.

Hrvaška se namreč ni uvrstila na SP, Rusija pa nas ne more več prehiteti, saj zaostaja za skoraj 100 točk oziroma petino vseh točk. Lestvica FIBA se po novem računa po vsaki odigrani tekmi, zajema pa rezultate zadnjih sedmih let. Ali bodo slovenski reprezentanti igrali olimpijske kvalifikacije od 6. do 12. julija 2020 (olimpijske igre v Tokiu so od 24. julija do 9. avgusta), bo znano po koncu letošnjega svetovnega prvenstva (od 31. avgusta do 15. septembra), ko bo FIBA objavila posodobljeno lestvico,” so pojasnili na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS).

V predolimpijskih kvalifikacijah bo sicer sodelovalo 24 ekip, ki bodo razdeljene v štiri skupine s po šestimi reprezentancami. Šestnajst reprezentanc bo sodelovalo na podlagi uvrstitve na svetovnem prvenstvu, preostalih osem pa bo znanih na podlagi lestvice FIBA. Amerika in Evropa bosta dobili dve posebni vabili, preostale celine pa po eno. A pozor, le zmagovalci kvalifikacijskih turnirjev se bodo uvrstili v Tokio in se tam pridružili prvim sedmim ekipam s SP ter Japonski, ki ima kot gostiteljica edina že zagotovljeno mesto. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.