Naslovnica Magazin Z digitalizacijo tudi do pametnih vinogradov

Z digitalizacijo tudi do pametnih vinogradov

Avtor: Spletno Uredništvo
Minuli teden so se v Sloveniji zbrali partnerji mednarodnega projekta Erudite, ki je namenjena izgradnji visokohitrostne in širokopasovne infrastrukture za mestne in za podeželske skupnosti. Poleg ostalih aktivnosti so si ogledali primer dobre prakse – ‘pametne vinograde’, ki so s pomočjo te infrastrukture in inovacijskega ekosistema 4PDIH nastali v sklopu projekta ‘Smart Agro Grape’ v Šmarjah pri Kopru.
Z digitalizacijo tudi do pametnih vinogradov

Udeleženci projekta na obisku ‘pametnega’ vinograda (foto: Erudite/4PDIH/IPPR)

Že od leta 2012 partnerji in projektni sodelavci mednarodnega projekta Erudite sodelujejo pri izgradnji visoko-hitrostne in širokopasovne infrastrukture, s katero bi radi dosegli večje število mestnih in pa tudi podeželskih skupnosti. S širjenjem najsodobnejše infrastrukture bi radi vsem prebivalcem, organizacijam in strukturam omogočili dostop do zadnjih digitalnih inovacij in jim s tem odprli možnosti za razvoj na različnih področjih.

Poleg številnih ostalih aktivnosti so si med obiskom Slovenije ogledali primer dobre prakse in sicer ‘pametne vinograde’, ki so s pomočjo te infrastrukture delujejo v sklopu projekta ‘Smart Agro Grape’ v Šmarjah pri Kopru. Gre za vinograde, kjer so številni senzorji povezani z diagnostičnimi aplikacijami, pridobljeni podatki pa vinogradniku v realnem času kažejo dejansko stanje in mu pomagajo sprejeti ključne odločitve.

»To vključuje predvsem oceno idealne količine potrebne vode, gnojil in sredstev za varstvo in zaščito trte. Hkrati obdelava podatkov v ozadju sistema omogoča, da mobilna aplikacija sproži alarm, ko je zaznana večja verjetnost, da se v vinogradu lahko razvije bolezen ali pride do drugih težav, ki jih v vinogradih povzročajo pršica, črna pegavost, kloroza, gniloba, plesen itd.,« so pojasnili s projekta Erudite.

Pri uvajanju tovrstnih sodobnih praks ima v Sloveniji pomembno vlogo inovacijski ekosistem 4PDIH, v katerem s svojimi storitvami pomagajo predstavnikom občin oz. posameznih območij lažje najti partnerje in tudi finančna sredstva za izvedbo projektov s področja digitalizacije. Udeleženci projekta Erudite pa so enotni, da digitalizacija pozitivno vpliva na razvoj, zaposlovanje, kakovost življenja in privlačnost posameznih destinacij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.