Naslovnica Gospodarstvo Vzpostavili bodo skupno globalno davčno stopnjo

Vzpostavili bodo skupno globalno davčno stopnjo

Avtor: Spletno Uredništvo
V Benetkah je konec tedna potekalo zasedanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine G20. Na njem so sprejeli zgodovinski dogovor o globalni obdavčitvi multinacionalk in vzpostavitvi minimalne davčne stopnje v višini 15 % na globalni ravni.
Prizor z zasedanja G20 v slikovitem beneškem Arsenalu (foto: FB G20)

V Benetkah je konec tedna potekalo zasedanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine G20. Srečanje so zaznamovali tudi protesti in incidenti s policijo, a očitno niso bili zelo hudi in jim zato mednarodni mediji niso posvetili veliko pozornosti. Medtem pa so se prisotni na tem srečanju dogovorili o ključnih delih novega globalnega davčnega dogovora o obdavčitvi oziroma o prerazporeditvi dobička multinacionalk.

Veliko multinacionalk se namreč izogiba plačevanju davkov, oziroma jih plačuje tam, kjer je obdavčitev manjša. Ker gre za velikanske gospodarske organizacije in za ogromne vsote denarja, države izgubljajo veliko prihodkov. Glede na trenutne globalne ekonomske trende, na katere je zelo negativno vplivala pandemije koronavirusa, želijo najrazvitejše države sveta pridobiti več rednih prihodkov in zaustaviti izigravanje davčnih obveznosti s strani velekapitala.

To naj bi dosegli predvsem prek vzpostavitve enotne minimalne davčne stopnje v višini 15 % na globalni ravni. V prid vzpostavitve te stopnje davka od dohodkov pravnih se je v začetku meseca julija izreklo kar 131 držav (od nekaj prek 200 držav sveta), po uspešno doseženem dogovoru na zasedanju finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine G20 v Benetkah pa bi lahko bila nova davčna obveznost vzpostavljena že do leta 2023.

Skupni cilj nove davčne politike je ta, da se prekine s sedanjo prakso, ko države tekmujejo, katera bo ponudila najnižje davčne stopnje za privabljanje investitorjev in finančnih naložb. Podrobnejši načrt za izvajanje nove globalne davčne politike naj bi bil predvidoma pripravljen do naslednjega srečanja G20 v oktobru. Sicer je bilo na srečanju predstavnikov držav G20 govora tudi o pandemiji, cepljenju, digitalizaciji, trajnostnih zadevah in podnebnih spremembah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.