Naslovnica Slovenija Vsi v boj proti onesnaževanju s plastiko

Vsi v boj proti onesnaževanju s plastiko

Avtor: Spletno Uredništvo

Društvo Ekologi brez meja je znova spomnilo na onesnaževanje okolja s plastiko. Zapisali so, da letno porabimo za 5 Keopsovih piramid enkratne embalaže za hitro hrano in da na svetu vsako minuto kupimo milijon plastenk. Z njimi bi že v štirih minutah napolnili veliko dvorano Postojnske jame!

plastikaVrečka, plastenka, embalaža za hrano, slamica in lonček za kavo na poti so najbolj vidni simboli človeške ‘odvisnosti’ od plastike (foto: ebm.si)

 

Društvo Ekologi brez meja (EBM) opozarja, da je plastika za enkratno uporabo postala en najbolj problematičnih odpadkov. Skupaj z ribiškimi odpadki namreč prispeva h kar 70 % odpadkov, ki pristanejo v naših morjih, kar 80 % plastike v morjih pa izhaja s kopnega. V popisu za globalno akcijo World Cleanup Day 2018 so bili plastični odpadki prisotni kar na štirih od petih odlagališč.

“Količine odpadne embalaže rastejo, delež kakovostne plastike pada, redno prihaja do težav pri prevzemanju, stopnja recikliranja je nizka, ponovna raba še redkejša, snovi pa redko zakrožijo večkrat. Z ozirom na vse to se Evropa in svet vedno bolj posvečata reševanju tega problema. Evropski parlament je tako konec oktobra sprejel ambiciozno direktivo za prepoved nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo,” pravijo EBM.

Plastiki za enkratno uporabo bi se radi sedaj resno posvetili tudi na domačih tleh v Sloveniji. Ekologi brez meja so s tem namenom sprožili projekt ‘Plastika naša vsakdanja’, ki ga delno financira Ministrstvo za okolje in prostor (MOP). ” V Sloveniji manjka dobrih in aktualnih podatkov na področju ravnanja z odpadno plastično embalažo.

Z raziskovanjem in informiranjem bomo zapolnili to vrzel ter razblinili več mitov, odpravili nerazumevanje razlik med različnimi vrstami plastike, pripomogli k preprečevanju nastajanja novih odpadkov, višji stopnji kakovostnega ločevanja in zavedanja o bolj trajnostnih alternativah. Zmanjševanje količin plastične embalaže namreč neposredno prispeva k manjši porabi energije in naravnih virov, posledično pa se zmanjšuje vpliv na podnebne spremembe”, so zaključili EBM.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.