Naslovnica Svet & EU Sovražnega govora je na spletu v EU že precej manj

Sovražnega govora je na spletu v EU že precej manj

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je ugotovila, da kodeks ravnanja EU zagotavlja učinkovit odziv proti nezakonitemu sovražnemu govoru na spletu. Po podatkih Komisije IT podjetja danes ocenijo 89 % označenih vsebin v 24 urah, 72 % vsebin, ocenjenih kot sovražni govor, pa je tudi odstranjenih. Leta 2016 je bilo v 24 urah označenih 40 % vsebin, odstranjenih pa le 28 %, tako da se je stanje v vmesnem obodobju precej popravilo. Twitter pa zaostaja. 

govora

IT podjetja bi sicer morala izboljšati še svoje povratne informacije za uporabnike ter zagotoviti več preglednosti glede obvestil in odstranitev. (foto: malmstrom.af.mil /U.S. Air Force graphic/Jacob Mosolf)

 

Z Evropske komisije so zagotovili, da kodeks ravnanja od uvedbe leta 2016 prinaša stalen napredek, nedavna četrta ocena izvajanja kodeksa pa potrjuje, da se podjetja IT hitro odzivajo na rasistične in ksenofobne sovražne vsebine, o katerih so obveščena. Nezakonite vsebine odstranjujejo vse hitreje, vendar pri tem spoštujejo tudi svobodo izražanja (katera je en od temljev EU).

Poleg tega so bila zahvaljujoč kodeksu med organizacijami civilne družbe, nacionalnimi organi in platformami IT vzpostavljena partnerstva za dejavnosti ozaveščanja in izobraževanja. Lani so se še štiri večja podjetja IT odločila, da se pridružijo kodeksu (Google+, Instagram, Snapchat in Dailymotion), pravkar pa je svoje sodelovanje napovedala tudi francoska igralna platforma jeuxvideos.com. Od večjih ‘imen’ je trenutno še najbolj opazen izostanek Twitterja. 

“Okvirni sklep o boju proti rasizmu in ksenofobiji inkriminira javno spodbujanje k nasilju ali sovraštvu, usmerjenemu proti skupini ljudi, opredeljeni glede na raso, barvo kože, vero, poreklo ali nacionalno ali etnično pripadnost, ali proti članu take skupine. Sovražni govor, kakor je opredeljen v tem okvirnem sklepu, je kaznivo dejanje tudi, kadar se pojavlja na spletu.

EU in njene države članice so skupaj z družbenimi mediji in drugimi platformami odgovorne za spodbujanje svobode izražanja v spletnem svetu, hkrati pa morajo vsi ti akterji zagotoviti, da se na spletu ne širita nasilje in sovraštvo,” so zapisali na spletu Komisije in spomnili, da so skupaj s štirimi največjimi informacijskimi podjetji (Facebook, Microsoft, Twitter in YouTube) že maja 2016 prvič predstavili kodeks in ga tedaj tudi začeli uporabljati.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.