Naslovnica Slovenija Vsaj eno presenečenje med letošnjimi Bloudkovimi nagrajenci

Vsaj eno presenečenje med letošnjimi Bloudkovimi nagrajenci

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je bila na vrsti 56. podelitev Bloudkovih priznanj – najvišjih priznanj Republike Slovenije na področju športa. Letos je zaradi izrednih razmer podelitev potekala malce drugače. Prejemnike Bloudkovih priznanj za leto 2020 so namreč tokrat predstavili in počastili prek posebej izdelanega dokumentarnega filma. Med nagrajenci so se letos malce presenetljivo znašli tudi rokometaši.
Večkratna svetovna rekorderka v potapljanju Alenka Artnik (foto: FB Alenka Artnik)

Včeraj so podelili najvišja priznanja Republike Slovenije na področju športa. Tokrat so bile nagrajencem namenjene 4 Bloudkove nagrade, razdeljenih pa je bilo še 12 Bloudkovih plaket. Prejemnike priznanj je izbral devetčlanski odbor pod vodstvom predsednika Viktorja Grošlja (alpinist) in podpredsednice Mateje Svet (alpsko smučanje). Pri tem so upoštevali načela enakopravnega priznavanja vrhunskih dosežkov na vseh nivojih.

Tudi letošnji, že 56. nagrajenci po vrsti, namreč izhajajo iz različnih oblik športnega udejstvovanja – šolskega, vrhunskega, rekreativnega in športa invalidov ter tudi strokovnega dela v športu. Prejemniki Bloudkovih nagrad za lansko leto so postali Polonca Sladič (strelka, paraolimpijka) – za življenjsko delo v športu, Tadej Pogačar (kolesar) – za vrhunski mednarodni dosežek in Marjeta Kovač (profesorica, gimnastika) za življenjsko delo v športu.

Do tu ni nič nenavadnega, četrti prejemnik letošnje Bloudkove nagrade pa je slovenska moška rokometna reprezentanca. Ampak ne sedanja, marveč reprezentanca iz leta 2004, ko je na domačem evropskem prvenstvu v Sloveniji osvojila srebrno medaljo. Zakaj si je ta izbrana vrsta selektorja Toneta Tislja šele 16 let kasneje zaslužila Bloudkovo nagrado, ni povsem jasno. Najbrž bi jo morala dobiti že davno.

Sicer so poleg nagrad so razdelili tudi Bloudkove plakete. Nagrajenci so jih dobili za pomembne tekmovalne dosežke na mednarodni ravni, za življenjsko delo v športu in za prispevek posameznika k razvoju slovenskega športa. Prejeli so jih alpinista Luka Stražar in Aleš Česen, potapljačica Alenka Artnik, nekdanji košarkar in dolgoletni športni delavec Miran Jerman, novinar Primož Kališnik ter športni delavec in pedagog Janko Rožman.

Poleg njih so bili nagrajeni še zdravnica Nada Rotovnik Kozjek, balonar Slavko ‘Avi’ Šorn,  judoist Vlado Čuš Vlado, novinar Tonček (Anton) Gider, trener Habjan Gregor ter kar dva mlada biatlonca – Alex Cisar in Lovro Planko.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.