Naslovnica Svet & EU Bojazni EU pred novim Černobilom

Bojazni EU pred novim Černobilom

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski poslanci so se na plenarnem zasedanju posvetili tudi zagonu beloruske jedrske elektrarne v bližini kraja Astravec. Poslanci se bojijo, da se tam utegne zgoditi novi Černobil, saj naj bi v tem atomskem obratu prihajalo do pogostih zaustavitev v sili zaradi okvar. Nova nuklearna elektrarna se nahaja manj kot 50 km od prestolnice Litve Vilnusa, Belorusi pa naj bi jo zagnali prezgodaj in brez primernih varnostnih testiranj.

Bojazni EU pred beloruskim Černobilom
Evropski poslanci so se na plenarnem zasedanju v resoluciji, sprejeti z ogromno večino (642 glasov za, 29 proti in 21 vzdržanih ) obsodili po njihovem mnenju absolutno prezgodnji zagon nove beloruske jedrske elektrarne Astravec (oz. Ostrovec). Poslanci se bojijo, da se tam lahko zgodi novi Černobil, saj še vedno vlada pomanjkanje preglednosti in uradne komunikacije glede pogostih zaustavitev reaktorja zaradi okvar opreme.

Jedrska elektrarna se nahaja približno 10 kilometrov severno od kraja Astravec, 20 kilometrov vzhodno od litovske meje in manj kot 50 km vzhodno od predmestij prestolnice Litve Vilnusa. Tudi meji sosednijh držav Poljske in Latvije pa nista preveč daleč. Evro-parlamentarci zahtevajo, da mora Belorusija mora spoštovati mednarodne standarde za jedrsko energijo in zahtevajo prekinitev njenega komercialnega zagona.

Zgodba se vleče že dlje časa, saj so atomsko centralo ruskega proizvajalca Atommash pričeli graditi že leta 2012, decembra 2019 so se pričela prva testiranja, mednarodna agencija za atomsko varnost IAEA pa je obrat pregledala lani aprila. Kljub njenim varnostnim pomislekom in posledičnim grožnjam Evropske unije z ekonomskimi sankcijami pa je obrat vseeno začel delovati s skoraj polno kapaciteto 3. novembra lani.

»Ko se je elektrarna Astravec priključila na električno omrežje, se je med Belorusijo in EU 3. novembra prenehalo trgovati z električno energijo. To je sledilo skupni odločitvi baltskih držav avgusta 2020 o prenehanju komercialne izmenjave električne energije z Belorusijo, ko bo tovarna v Astravcu začela obratovati. Evropski poslanci pa ugotavljajo, da lahko elektrika iz Belorusije še vedno vstopi na trg EU prek ruskega omrežja,« sporočajo s Parlamenta EU.

Zato so poslanci pozvali Evropsko komisijo, naj tesno sodeluje z beloruskimi oblastmi in prekine delovanje elektrarne, dokler se v celoti ne izvajajo vsa priporočila EU o testih izjemnih situacij, dokler se ne uvedejo vse potrebne varnostne izboljšave in dokler vsega tega ne preveri mednarodna agencija za jedrsko varnost IAEA.

Čeprav gre predvsem za skupno dobro vseh držav v neposredni bližini Belorusije, pa je potrebno spomniti, da je bila ob černobilski katastrofi tudi solata na slovenskih vrtovih nekaj časa nad dovoljeno mejo radioaktivnosti. Radioaktivni oblek je tedaj dosegel vse države vzhodnega dela Evrope, tako da glede Astravca zagotovo ne gre za nekakšen lokalno omejen belorusko-litovski problem.

Pa še nekaj utegne biti zelo problematično. Glede na mednarodne razmere po zadnjih beloruskih predsedniških volitvah in na jasno izraženo stališče EU glede političnega dogajanja v tej državi, je sodelovanje z EU trenutno najbrž prav zadnja stvar, kar hodi po glavi beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku.

 

 

 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.