Naslovnica Šport Vrnitev odpisanih in izjemno odbojkarsko leto

Vrnitev odpisanih in izjemno odbojkarsko leto

Avtor: Spletno Uredništvo

Pred slovenskimi odbojkarji je izjemno poletje, ki prinaša kar tri tekmovanja na najvišji ravni. Reprezentančna sezona se bo za naše fante začela s kvalifikacijami za Ligo narodov, v avgustu bodo na sporedu kvalifikacije za olimpijske igre, ki jih bo gostila Poljska, septembra pa bo Slovenija, skupaj s Francijo, Nizozemsko in Belgijo, gostila še evropsko prvenstvo. Če k temu dodamo še kvalifikacije v odbojki na mivki za naslednje Olimpijske igre, ki jih bo maja gostil Portorož, se za slovensko reprezentančno odbojko obetajo res pestri meseci. 

odbojarska reprez mSlovenija je leta 2017 sicer zmagala na maratonskih kvalifikacijah za Svetovno ligo, a so na FIVB tekmovanje takoj zatem reorganizirali v korist reprezentanc iz komercialno bolj zanimivih držav (foto: FB OZS)

 

Mednarodna odbojkarska zveza FIVB je konec leta 2017 ustanovila Volleyball Nations League (VNL), Ligo narodov, v kateri bi morali nastopiti tudi Slovenci, kot zmagovalci druge kakovostne skupine takratne svetovne lige. Kljub zmagi naše izbrane vrste FIVB Slovenije v VNL ni povabila, ampak je dala prednost Kitajski, Japonski, Avstraliji in Nemčiji, torej reprezentancam, ki so bile po dosežkih za Slovenijo, a so bile za FIVB tržno bolj zanimive.

Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) je po tej nešportni odločitvi FIBV dobila le možnost, da reprezentanco prijavi v kvalifikacije za Ligo narodov. Pri OZS pa so se odločili, da bodo pomlajeno ekipo raje poslali igrati Evropsko ligo. FIVB je Sloveniji kljub temu tudi v letu 2019 ponudila nastop na turnirju Challenge Cup in OZS obenem dodelila organizacijo turnirja šestih reprezentanc.

Po večmesečnih pogajanjih so na OZS ponudbo sprejeli, FIVB pa je turnir, ki bo od 3. do 7. julija potekal v Ljubljani, že umestila v uradni koledar. »S sedeža svetovne zveze smo bili zdaj tudi uradno obveščeni, da bo naslednji kvalifikacijski turnir za uvrstitev v svetovno ligo, torej našo ponovno uvrstitev v svetovno ligo, kot vrnitev odpisanih, pri nas, v Ljubljani. V tem trenutku še usklajujemo pogodbene detajle.

Sam predlog je za nas zelo ugoden in upam, da ga bomo uspeli tudi ustrezno zaključiti. Na vsak način predvidevam, da gre še za enega v vrsti izjemnih športnih dogodkov v Sloveniji. Sami bomo skušali to priložnost kar najbolje izkoristiti,« je povedal predsednik OZS Metod Ropret. Kdo bodo nasprotniki Slovencev v boju za uvrstitev v VNL, pa še ni znano.

Na OZS so sicer pojasnili, da se bodo slovenski odbojkarji pomerili s prvo in drugouvrščeno ekipo iz Evropske lige, ki se bo začela maja letos, z zmagovalcem afriških in severnoameriških kvalifikacij, ki prav tako še niso bile na sporedu ter z zmagovalcem obračuna med najboljšo azijsko in južnoameriško ekipo, pri čemer v kvalifikacijah lahko nastopijo le ekipe, ki še nimajo pravice nastopa v VNL.

Doslej edini turnir Challenge Cup je lani gostila Portugalska in si z zmago tudi zagotovila nastop v Ligi narodov. Na turnirju so nastopile še reprezentance Kube, Estonije, Češke, Čila in Kazahstana. Zadnji dve reprezentanci bi se sicer morali med seboj pomeriti za eno mesto, drugo bi pripadlo afriškemu prvaku, a Afričani kvalifikacij niso organizirali in zato jih je FIVB suspendirala.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.