Naslovnica Gospodarstvo Zeleno gospodarstvo od Triglava pa do Jadrana

Zeleno gospodarstvo od Triglava pa do Jadrana

Avtor: Spletno Uredništvo

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je partner dveh projektov, katerih skupna točka je prehod v zeleno, trajnostno gospodarstvo. Pri projektu SCALE(up)ALPS – gre za pospeševanje in promocijo ‘start-up ekosistema’ na območju Alp, pri projektu z naslovom ‘FinMED pa za povečanje financiranja inovacij za sektorje zelene rasti z inovativnimi grozdi oziroma povezavami na področju Mediterana. 

alpePravzaprav so klimatske spremembe osnovna skupna točka obeh projektov (foto: flickr.com/Irene Grassi)

 

Z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OPZ) so sporočili, da so partner projekta ‘SCALE(up)ALPS – Accelerate and promote the Alpine Start-up Ecosystem’. Gre za pospeševanje in promocijo start-up ekosistema na območju Alp, glavni namen pa je izboljšanje pogojev za inovativnost na območju Alp. Cilji projekta so spodbuditi rast Start-up podjetij na območju Alpskih držav, ustvariti skupno sodelovalno območje za inovativna podjetja in ustvarjanje novih delovnih mest.

Območje združuje raznolike pokrajine z visokim inovacijskim potencialom in kot trans-regionalno območje, a z vidika konkurenčnosti ne izkorišča v celoti svojega potenciala. Projekt naj bi  postavil okvirje za sistematično podporo hitro rastočim podjetjem na območju alpskih držav, ki kot inovacijsko vozlišče in model dobre prakse privablja talente, nudi finančno podporo podjetjem, razvija vodilne kadre in omogoča podjetjem lažji dostop do globalnega trga.

Ta projekt je sofinanciran iz programa Evropskega regionalnega razvojnega sklada preko programa Interreg Alpine Space in spada pod prioriteto 1: Inovativna družba. V projektu so združeni partnerji šestih držav na območju Alp – Slovenije, Italije, Avstrije, Švice, Nemčije in Francije. V drugem projektu pa sodeluje 15 javnih in zasebnih institucij iz 9 različnih sredozemskih držav. 

Ambiciozni štiriletni projekt z naslovom ‘FinMED – Povečanje financiranja inovacij za sektorje zelene rasti z inovativnimi grozdi oziroma povezavami na področju MED’ financira program Interreg MED. Projekti vključuje prizadevanja, prakse in ukrepe med različnimi vrstami akterjev, uveljavlja idejo, da je zelena rast koristna strategija za prihodnost državljanov, zasebnega sektorja, vlagateljev in financerjev ter jo je treba vzdrževati z ustreznimi finančnimi praksami.

Glavni cilji tega projekta so povečanje financiranja inovacij v sektorjih zelene rasti z boljšim izvajanjem politik ter uvedbo inovativnih grozdov, pristopov in storitev za podporo podjetjem. Projekt traja 48 mesecev (od februarja 2018 – januarja 2022) , njegov skupni proračun pa znaša 4,3 milijona EUR, so pojasnili na OPZ in dodali, kaj vse želijo s partnerji dolgoročno doseči.

Prvi cilj je vpliv na izvajanje javnih politik z razvojem ter sprejemanjem novih konceptov, načel in praks za financiranje strategij zelene rasti. Prav tako je cilj “prispevati k inovativnost in k boljšem poslovnem okolju z izboljšanjem interakcije in sodelovanja (na regionalni in nadnacionalni ravni) med vpletenimi deležniki in premostitvijo vrzeli med podjetji in financerji in s spodbujanjem in aktivnim podpiranjem prilagodljivosti krepiti finančne zmogljivosti zelenih sektorjev.”

Zadnji cilj pa je prispevati k oblikovanju ustreznega položaja o prihodnosti financiranja inovacij zelenih sektorjev v programskem obdobju 2021-2028 na področju Mediterana in EU. Kakšne konkretne aktivnosti se bodo izvajale v sklopu obeh projektov, še ni znano, a bi lahko pri OPZ obe zgodbi združili pod promocijskim sloganom ‘Od Triglava pa do Jadrana’ (če seveda ta slogan že ni avtorsko zaščiten).  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.