Naslovnica Trendi Vrhunska organistka Barbara Dennerlein jutri v živo

Vrhunska organistka Barbara Dennerlein jutri v živo

Avtor: Spletno Uredništvo
V sklopu koncertnih ciklov ‘Jazz Ars All Stars’ in ‘Obiski kraljice v živo’ ter praznovanja 60-letnice Programa Ars bo jutri ob 20. uri v Frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani in v neposrednem prenosu na Programu Ars gostovala vrhunska glasbenica – nemška jazz organistka Barbara Dennerlein.
Vrhunska organistka Barbara Dennerlein jutri v živo

Tudi Barbara se je v mladih letih zaljubila v zvok orgel znamke Hammond (foto: SZK RTV SLO)

Praznovanja ob 60. obletnici obstoja Tretjega programa Radia Slovenija – Programa Ars se nadaljujejo. Kot so napovedali s Službe za komuniciranje RTV Slovenija (SZK RTV SLO), se jutri, v četrtek 9. novembra, napoveduje nov izjemno kakovosten glasbeni dogodek s prenosom v živo. V sklopu koncertnih ciklusov ‘Jazz Ars All Stars’ ter ‘Obiski kraljice’ namreč v Ljubljano prihaja nemška jazz organistka Barbara Dennerlein.

»Jazz je zame sinonim za svobodo, osvoboditev pred predsodki in diskriminacijo, osvoboditev pred omejitvami in pravili. To je moja lastna definicija džeza, ki jo želim posredovati poslušalcu – ne glede na to, ali je mlad ali star, ali je tradicionalist ali modernist, ljubitelj jazza ali ne-jazza,« pravi glasbenica, ki bo jutri zvečer ob 20. uri v živo nastopila v Frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani (Tromostovje).

Koncert bo neposredno prenašal tudi Program Ars. Zanimiv pa podatek, da je Barbaro Dennerlein k igranju klaviatur v rani mladosti pritegnil instrument iste znamke, na katero so pred tem že prisegali med seboj zelo različni, a vsi po vrsti vrhunski pianisti, kot so slavni skladatelj George Gershwin, jazzerska legenda Count Basie, težko-rokerski profesor glasbe John Lord iz Deep Purplov, psihadelično usmerjeni Rick Wright iz Pink Floydov in mnogi drugi.

Ta svetovno cenjena znana znamka se imenuje Hammond. Sicer je Barbara Dennerle svoj prvi koncert na koncertnih oz. cerkvenih orglah s piščalmi izvedla že leta 1994, danes pa igra tudi na klasične orgle Hammond, v komornih zasedbah in z orkestrom, njena glasba pa predstavlja mešanico jazza v najširšem pomenu in klasičnih elementov.

 

 

 

 

.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.