Naslovnica Magazin Vprašalnik Komisije EU o dostopnosti spleta in digitalnih vsebinah za invalide

Vprašalnik Komisije EU o dostopnosti spleta in digitalnih vsebinah za invalide

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za javno upravo je posredovalo informacijo, da je Komisija EU objavila vprašalnik o dostopnosti spleta in digitalnih vsebinah za invalide. Gre za javno posvetovanje, kjer bodo hkrati pregledali sedanje predpise EU in pripravili izhodišča za prihodnost.
Javne objave bi morale biti napisane tako, da jih zlahka razumejo vse družbene skupine (foto: peerexperts.com)

Evropska komisija je objavila vprašalnik o dostopnosti spleta in digitalnih vsebinah za invalide, saj bi rada preverila, kako se izvajajo ‘Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij’ ter direktive Evropskega parlamenta in Sveta EU o dostopnosti vseh spletnih kanalov organov javnega sektorja. Informacijo o tem je posredovalo Ministrstvo za javno upravo (MJU), prav tisto, ki svojih v javnih objavah namesto lahko enostavnih kratkih stavkov uporablja izključno izjemno dolge odstavke, kar naredi besedila precej težje razumljiva, sploh za invalide in starejše občane.

»Namen posvetovanja je zbrati mnenja vseh zainteresiranih deležnikov, vključno z državami članicami, regionalnimi in lokalnimi organi, neodvisnimi organi, ki se ukvarjajo z dostopnostjo, nevladnimi organizacijami in organizacijami, ki zastopajo invalide in starejše, akterji v panogi in ponudniki tehnologije, akademskimi ustanovami in certifikacijskimi organi, strokovnjaki za dostopnost ter državljankami in državljani, zlasti invalidi in osebami s funkcionalnimi omejitvami ter starejšimi,« so v svojem značilnem slogu zapisali na MJU.

Rezultati te vseevropske ankete o dostopnosti spleta in digitalnih vsebinah za invalide bodo predvidoma postali podlaga za prihodnje aktivnosti na področju politik v Evropske unije v zvezi s spletno dostopnostjo, z invalidi in s starejšimi državljani. Evropska komisija je sicer Vprašalnik o direktivi o spletni dostopnosti objavila na svoji spletni strani. Sam vprašalnik je kratek in lahko berljiv, tudi MJU pa je na svojem spletnem mestu objavilo spletno povezavo nanj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.