Naslovnica Slovenija Vlada z novimi odloki za pomožne policiste, bolnike in upokojence

Vlada z novimi odloki za pomožne policiste, bolnike in upokojence

Avtor: Spletno Uredništvo

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela vrsto novosti. Tako je ponovno uvedla izvajanje nenujnih zdravniških pregledov, upokojencem dodatno olajšala nakupovanje, odobrila zdravstveno pomoč Srbiji ter Bosni in Hercegovini in sprejela še nekaj drugih ukrepov, med katerimi izstopa vpoklic rezervnih policistov. 

 Vlada z novimi odloki za pomožne policiste bolnike in upokojence

Policija pred kratkim obnovila svoj vozni park, sedaj pa bo dopolnila tudi svoje razredčene vrste (foto: policija.si)

 

Slovenska vlada je določila, da se zaradi povečanega obsega dela in pomanjkanja primernega kadra za obdobje do 31. decembra letos omogoči vpoklic pomožnih policistov. Uporabljeni naj bi bili predvsem na južni meji Slovenije, kjer se še vedno nadaljujejo nezakoniti vstopi v schengensko območje. Slovenska policija naj bi bila kar za 30 odstotkov kadrovsko podhranjena, zato ji primanjkuje tudi policistov za varovanje državnih meja. Med naštevanjem vzrokov za vpoklic dodatnih policistov pa so očitno tudi cestne športne prireditve (čeprav se najbrž ne ve, če bodo zaradi pandemije sploh možne).

»Poleg tega so v letošnjem letu napovedane številne množične prireditve na cesti, ki zahtevajo veliko število prometnih policistov za varovanje in urejanje prometa, policisti prometniki pa sodelujejo tudi pri zaporah in omejitvah cestnega prometa zaradi aktivnosti, povezanih z epidemijo COVID-19. Letos je policija opravila tudi več nalog varovanja, kar je zahtevalo sodelovanje večjega števila policistov. Zaradi epidemije COVID-19 policisti preverjajo tudi spoštovanje sprejetih ukrepov, pričakovati pa je mogoče, da bi zaradi epidemije prišlo do izpada večjega števila aktivnih policistov, ki bi jih nadomestili s pomožnimi policisti,« trdijo z Vlade RS.

Vlada je včeraj z dopolnilnim odlokom ponovno omogočila izvajanje elektivne (nenujne) ambulantne specialistične dejavnosti (ambulantna specialistka, ambulantna diagnostika), rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja. Glede na sedanje razmere je razumljivo, da bodo pregledi omogočeni le tistim, ki nimajo prisotnih znakov okužbe in bi nova preložitev diagnostične zdravstvene storitve lahko povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja. Prav tako je vlada upokojencem še dodatno olajšala nakupovanje v času izrednih razmer. »V prodajalnah z živili lahko nakup v času od 8.00 do 10.00 ure ter zadnjo uro obratovalnega časa opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, starejši od 65 let, nosečnice).

Starejši od 65 let, lahko opravijo nakup samo v tem času. Potrošnik, starejši od 65 let, izkazuje svojo starost z javno listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb,« je zapisano v novi verziji odloka. Vlada je podaljšala prepoved opravljanja zračnega prevoza v RS za drugo polovico aprila ter sprejela nove spremembe in dopolnitve Programa razvoja pristanišča za mednarodni promet v Kopru za obdobje 2016-2020, kar so sicer že tretje zakonske novosti za edino slovensko tovorno pristanišče v tem petletnem obdobju. Poleg domačih uredb se je Vlada RS odločila, da bo preko mehanizma civilne zaščite EU poslala materialno pomoč Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

Gre za materialno pomoč v obliki sredstev za nujno začasno namestitev, kot so šotori, postelje, spalne vreče, grelci, odeje, pribor in stojala za smeti, skupna vrednost pa je 133.000,00 evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.