Naslovnica Gospodarstvo Vsi za večjo samooskrbo in boljše delovanje slovenske agroživilske verige

Vsi za večjo samooskrbo in boljše delovanje slovenske agroživilske verige

Avtor: Spletno Uredništvo

Pandemija koronavirusa je že vplivala tudi na slovensko agroživilsko verigo, oziroma na pridelavo in prodajo hrane. Preskrba s hrano v Sloveniji je na splošno nemotena, vendar pa prihaja do posameznih pomanjkanj in tudi do viškov. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) naj bi v bodoče poskrbelo za povečanje slovenske samooskrbe na vseh segmentih in zagotovilo vse za potrebam primerno proizvodnjo mesa, mleka, sadja ter zelenjave.

Vsi za večjo samooskrbo in boljše delovanje slovenske agroživilske verigeNa sestanku so se vsi strinjali, da je potrebno okrepiti osveščenosti slovenskega kupca pri nakupu prehranskih izdelkov slovenskih proizvajalcev. Morda bi lahko začeli kar pri pivi (foto: SJ)

 

Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so se včeraj sestali s predstavniki živilskih trgovcev in Trgovinske zbornice Slovenije, da bi analizirali trenutno stanje v slovenski agroživilski verigi. MKGP od kmetov in kmetijskih podjetij že prejema opozorila, da se soočajo z viški prehranskih produktov slovenskih pridelovalcev oziroma predelovalcev hrane. Viški se po mnenju kmetov pojavljajo zaradi zaprtja javnih zavodov in sistema HORECA ter nedelujočega izvoza.

»Na MKGP se zadnje dni za pomoč pogosto obračajo predstavniki rejcev goveda in prašičev ter sektorja mleka, ki beležijo viške mesa ter mleka in mlečnih izdelkov, kar je posledica epidemije koronavirusa ter ustavitve družbenega oz. javnega življenja.S terena prihajajo zaskrbljujoče informacije slovenskih pridelovalcev in predelovalcev hrane in sicer, da trgovina ne odkupuje viškov prej navedenih izdelkov,« so pojasnili z MKGP.

Vlada RS ima sicer že pripravljen interventni zakon, ki omogoča tudi regulacijo cen in prometa s kmetijskimi in živilskimi proizvodi (uvoza in izvoza) v določenih kritičnih situacijah, a si tega ne želi preveč. Trgovci se sicer zavedajo oteženega položaja slovenskih rejcev in so pripravljeni slovensko meso in mesne izdelke, kot tudi mleko in mlečne izdelke, še dodatno promovirati med potrošniki.

Vendar so tudi opozorili na pomembnost delovanja in sodelovanja celotne agroživilske verige, vse od proizvajalcev – kmetov, preko zadrug, klavnic in dobaviteljev, do trgovcev – vsi členi verige morajo prevzeti vsak svoj delež odgovornosti za reševanje skupnega problema»Na sestanku je bil sprejet dogovor o podpori živilskih trgovcev h krepitvi celotne slovenske agroživilske verige.

Živilski trgovci so zagotovili, da v primeru, če bo slovensko meso na razpolago, bodo le-tega zagotavljali v ustreznem razmerju (govora je bilo o govejem mesu, svinjskem mesu, kot tudi o mesu drobnice). Kot ena od aktivnosti pa bo v kratkem izveden tudi t. i. mesec slovenskega mleka, ki so ga živilski trgovci sprejeli z naklonjenostjo, ga podprli še z nekaterimi predlogi, ki jih bodo usklajevali z dobavitelji iz sektorja mlekarstva. Vsi udeležeci sestanka pa so bili enotni v skupnemu pozivu za nakup slovenskih prehranskih proizvodov,« pravijo na MKGP.

Pandemija je lepo razkrila slabosti slovenske agroživilske verige in samooskrbe države, zato trgovci in najbrž tudi številni ostali državljani RS sedaj pričakujejo, da bo MKGP poskrbelo za povečanje samooskrbe na vseh segmentih in zagotovilo potrebno proizvodnjo mesa, mleka, sadja in zelenjave.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.