Naslovnica Svet & EU Video-konferenca namesto srečanja v Zagrebu

Video-konferenca namesto srečanja v Zagrebu

Avtor: Spletno Uredništvo

 

V Zagrebu bi moralo danes potekati srečanje med vrhovi struktur EU in državami Zahodnega Balkana, ki bi se rade priključile EU. Zaradi pandemije koronavirusa pa so vsi udeleženci ostali doma in pogovore opravljajo prek videokonference.

Video konferenca namesto srečanja v ZagrebuPo zaslugi pandemije so politiki ugotovili, da lahko svoje delo opravijo tudi iz svoje pisarne, brez dragih letalskih romanj po celi Evropi (foto: consilium.europa.eu)

 

Pandemija koronavirusa je prinesla tudi nekaj pozitivnih stvari, tri, kot je zmanjšanje cestnega, ladijskega in letalskega prometa in s tem onesnaževanja. Tudi evropski politiki je prinesla nekaj koristnega in sicer zmanjšanje stroškov za potovanja množice raznih funkcionarjev po kontinentu. Tako tudi današnji dolgo napovedovano srečanje EU-države Zahdonega Balkana, ki bi moral potekati v Zagrebu, poteka na daljavo – prek videokonference.

Na video-vrhu EU-Zahodni Balkan sodelujejo voditelji Albanije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije, Kosova, predsednik Sveta EU Charles Michel, predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen, visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko EU Josep Borrell, predsednik Parlamenta EU David Sassoli ter predstavniki Evropske banke za obnovo in razvoj, Svetovne banke, Evropske investicijske banke in Sveta za regionalno sodelovanje.

Seveda sodeluje tudi prvotno predvideni gostitelj vrha – predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, čigar država trenutno tudi predseduje Svetu EU. »Vrh  je priložnost, da se izpostavita vzajemna solidarnost in sodelovanje v teh kriznih časih. Partnerice z Zahodnega Balkana so s svojim prispevanjem podpirale države članice EU, Evropska unija pa je mobilizirala več kot 3,3 milijarde EUR, da bi temu tega območju pomagala pri reševanju koronavirusne krize,« so sporočili s Sveta EU.

Sodelujoči izmenjujejo mnenja o tesnejšem sodelovanju, da bi zmanjšali družbeno-gospodarske posledice krize ob pandemiji koronavirusa, spregovorili pa bodo tudi o evropski perspektivi Zahodnega Balkana ter obenem spomnili na spoštovanje evropskih vrednot in načel.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.