Naslovnica Gospodarstvo Veliko zanimanje in uspešna izdaja slovenskih obveznic RS93

Veliko zanimanje in uspešna izdaja slovenskih obveznic RS93

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za zakladništvo in Ministrstvo za finance sta objavila podatke o zelo uspešnem povečanju izdaje 10-letne državne obveznice RS93. Z dodatno izdajo v višini 500 milijonov evrov se je namreč skupna vrednost obveznic RS93 povečala na dve milijardi evrov.

 

Veliko zanimanje in uspešna izdaja slovenskih obveznic RS93

Nova serija obveznic RS93 je bila hitro razgrabljena (foto: pxhere.com)

Republika Slovenija (RS) je že na začetku leta 2024 izdala 10-letne državne obveznice, ki bodo zapadle marca leta 2034. V tem prvem segmentu jih je bilo izdanih za 1,5 milijarde evrov, včeraj pa so izpeljali še drugo izdajo te obveznico z oznako RS93. Izdanih je bilo še za  500 milijonov evrov RS93 s kuponsko obrestno mero 3,000 % in z enako zapadlostjo (10. 3.  2034). Skupno je tako obseg izdaje obveznice RS93 dosegel okrogli 2 dve milijardi evrov.

Slovenija je včeraj ob 9.52 objavila mandat za dodatno izdajo obveznice RS93 v višini od 250 do 500 milijonov evrov z namenom izvedbe transakcije v istem dnevu, interes vlagateljev pa je bil izjemen. Nazadnje je bila cena transakcije je bila določena ob 15.53, s takojšnjo razpoložljivostjo obveznice za trgovanje na sekundarnem trgu. »Organizatorice izdaje so bile banke BNP Paribas, Deutsche Bank in J. P. Morgan. 

Obsežno povpraševanje in cena, ki je bila izenačena s ceno na sekundarnem trgu (to je brez premije ob novi izdaji), sta dejavnika, ki kažeta na izredno uspešno izvedbo transakcije za Slovenijo,« so sporočili z Direktorata za zakladništvo in Ministrstva za finance. Sicer je bilo 33 % vlagateljev iz Nemčije, Avstrije in Švice, 13 % iz Francije, 12 % iz Skandinavije, 10 % iz Srednje in Vzhodne Evrope – vključujoč Slovenijo, 9 % iz Beneluksa ter preostalih 23 % od drugje.

Zanimiva je tudi institucionalna porazdelitev investitorjev in sicer je bilo 38 % vlagatečljev bank ali zakladnic, 27 % je odpadlo na druge uradne institucije, 24 % so pokupili upravljavci skladov, 9 % skladi tveganega kapitala in 2 % zavarovalnice ali pokojninski skladi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.