Naslovnica Slovenija Velik slovenski korak naprej glede zdravljenja raka

Velik slovenski korak naprej glede zdravljenja raka

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za znanost, ki sodi pod okrilje Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je objavil novico o velikem uspehu projekta ‘SmartGene.si’. Ta projekt se je namreč zaključil tako, da je Onkološki inštitut Ljubljana uradno dobil dovoljenje za klinično preizkušanje zdravljenja kožnih tumorjev glave in vratu z gensko terapijo.
Slovenski konzorcij uspešno razvija nova orožja za zdravljenja raka (foto: FB Onkološki inštitut)

Z Direktorata za znanost in njemu nadrejenega Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZS) so oznanili, da je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) pravkar izdala odločbo, s katero je konzorciju SmartGene.si odobrila klinično preizkušanje zdravljenja kožnih tumorjev glave in vratu z gensko terapijo. Onkološki inštitut Ljubljana bo tako kot prvi v državi lahko izvajal klinične študije novega genskega zdravila.

»V projektu je bilo razvito zdravilo, postopek priprave in celotno proizvodno okolje. Vzpostavljena platforma za proizvodno genskega zdravila je okolje, ki omogoča razvoj novih genskih zdravil ali cepiv na osnovi DNA ali RNA tehnologij ter omogoča izvedbo razvoja procesa, proizvodnje, pred-kliničnega testiranja ter tudi izvedbo kliničnih študij za domači ali svetovni trg,« so sporočili z Direktorata za znanost oz. z MIZS.

Novo gensko zdravilo za zdravljenje raka, ki je bilo razvito in proizvedeno izključno na podlagi slovenskega znanja, predstavlja izjemen dosežek na razvojnem ter tudi na znanstvenem področju. Zanj pri nas in v tujini vlade precejšnje zanimanje, zato bo 23. novembra so-organizaciji Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ter konzorcija SmartGene.si potekal tudi poseben simpozij o razvoju genske terapije v Sloveniji.

Projekt SmartGene.si se je sicer zaključil v mesecu septembru, poleg Onkološkega inštituta Ljubljana pa so sodelovali še COBIK, Iskra PIO in JAFRAL, Fakulteta za elektrotehniko UL, Veterinarska fakulteta UL ter Klinika za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC Ljubljana (ORL Klinika).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.