Naslovnica Šport Ob težavah Hrvaške in suspenzu Rusije nova doping afera v Ukrajini

Ob težavah Hrvaške in suspenzu Rusije nova doping afera v Ukrajini

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjih urah se je v mednarodnih medijih nabralo kar nekaj novic v zvezi s Svetovno protidopinško agencijo WADA. Novice so neposredno povezane z Ukrajino, z Rusijo in s Hrvaško.
Predsednik ukrajinskega olimpijskega komiteja je že od leta 2006 legendarni Sergej Bubka (foto: FB AnydayGuide)

Danes je izbruhnila nova afera glede dopinga in sicer se je pod žarometi znašla Ukrajina. Svetovna protidopinška agencijao WADA je v preiskovalni akciji, imenovani ‘Operacija Herkul’, ugotovila, da ukrajinska nacionalna protidopinška agencija vsaj od leta 2012 aktivno pomaga ukrajinskim športnikom, da se izognejo naključnim testiranjem. Ukrajinski olimpijski komite sedaj tvega suspenzijo in celo izključitev z zimskih iger v Pekingu 2022.

Funkcionarji ukrajinske nacionalne protidopinške agencije so namreč vsa ta leta vnaprej opozarjali športnike, kdaj naj bi jih obiskale testne protidopinške komisije, za nameček pa so si drznili celo sami organizirati ‘naključne’ kontrole in to kar na sedežu svoje organizacije. Svetovna protidopinška agencija WADA pa je še ugotovila, da so bile goljufije najbolj pogoste pred največjimi mednarodnimi tekmovanji.

Ukrajinski sistem je deloval podobno kot pred leti ruski sistem kršitev protidopinških postopkov. Ruski šport je zaradi tega danes še vedno deležen ostrih mednarodnih sankcij. Prav včeraj je agencija TASS poročala o sestanku ruskega ministra za šport Oleg Matytsina s predsednikom WADA Witoldom Banko o morebitni ponovni vzpostavitvi aktivnega članstva Ruske protidopinške agencije (RUSADA) pri tem vrhovnem mednarodnem organu.

V suspenzu pa bi se lahko po poročanju mnogih medijev kmalu znašla tudi Hrvaška. Tamkajšnja vlada je namreč zaradi varčevanja ukinila neodvisno protidopinško agencijo in njene dejavnosti prenesla na eno od državnih zdravstvenih struktur, kar ni v skladu z osnovnimi zahtevami WADA. »To je stara stvar, nekaj, kar že vemo. Dejstvo je, da so neodvisne protidopinške agencije dominantna organizacijska oblika v svetu, zato bi bilo zaželeno, da bi imeli takšno agencijo tudi mi.

Dejstvo pa je tudi, da WADA bolj kot sama institucionalna oblika bolj zanima bistvo ukrepanja na tem področju, kar pomeni spoštovanje pravil in protidopinškega kodeksa. Naši zaposleni zelo korektno delujejo na mednarodnih tekmovanjih, ki jih organiziramo, in doma. Zato ne vidim, da smo v nevarnosti, in inšpektorji WADA so dobrodošli decembra,« je na spletni strani Hrvaškega olimpijskega komiteja odgovoril njegov predsednik Zlatko Mateša.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.