Naslovnica Magazin Velenjski dijaki med finalisti prestižnega hekatona agencije NASA

Velenjski dijaki med finalisti prestižnega hekatona agencije NASA

Avtor: Spletno Uredništvo
Inkubator Sežana je že četrto leto gostil slovenski segment hekatona NASA International Space Apps Challenge. Udeleženci tega tekmovanja so po vsem svetu reševali izzive vesoljske agencije NASA, na območju Slovenije pa je bila najuspešnejša ekipa štirih dijakov iz Elektro in računalniške šole – Šolski center Velenje, ki je v 48 urah sprogramirala video igro preživetja v vesolju Astrovival.
Velenjski dijaki med finalisti prestižnega hekatona agencije NASA

Velenjski dijaki med programiranjem zmagovite igrice (foto: NACA/Inkubator Sežana)

NASA International Space Apps Challenge je največji hekaton, oziroma mednarodni razvojno-tehnološki spletni maraton na svetu. Letos je bil na sporedu že enajstič, udeležilo pa se ga je več kot 31.400 udeležencev iz 160 (od približno 200) držav sveta, ki so se posvetili iskanju rešitev za 23 izzivov. Slovenski del hekatona je potekal v organizaciji Inkubatorja Sežana, ki je dogajanje gostil že četrtič, letos pa so se ga udeležili tudi gostje iz tujine.

Sodelovali so namreč študenti in alumni Višje strokovne šole – Šolski center Srečka Kosovela Sežana, dijaki Gimnazije Franceta Prešerna iz Kranja, študenti Fakultete za elektrotehniko Univerze v Beogradu in dijaki Elektro in računalniške šole – Šolski center Velenje. Strokovno komisijo so najbolj navdušili velenjski dijaki – ekipa NACA, ki so v 48 urah  sprogramirali video igro preživetja v vesolju – Astrovival.

”V igri nastopate kot astronavt, ki je bil poslan na vesoljsko misijo z eno samo nalogo: preživeti. Pri tem uporablja vse svoje znanje o vesolju, mora pa tudi znati upravljati z zalogami hrane, filtrirati vodo, telovadi, da ostanete v formi, hkrati pa ohraniti življenjski slog vesoljskih poletov. Uporabnik se ob igranju igre zabava, ko raziskujete ovire in težave življenja daleč od Zemlje,” je pojasnil član zmagovitega moštva Gorazd Kotnik.

Poleg Kotnika (zadolžen je bil za pisanje dokumentacije in razvoj programske opreme) so bili v zmagovalni ekipi NACA še Anže Maj Blagus (kot vodja in razvijalec programske opreme), Urban Krepel (razvoj programske opreme) in Timotej Kompare (zadolžen za UI/UX design). Vsi so dijaki 3. letnika velenjske Elektro in računalniške šole, smer tehnik računalništva.

Nagrada za zmago a tem področnem hackatonu je bila vavčer za 1.000 eur storitev Inkubatorja Sežana in polet v Aerodiumu Logatec. Sicer pa bo delo skupine NACA ocenila tudi strokovna komisija iz agencije NASA, ki ga bo primerjala z ostalimi zmagovalci področnih segmentov heckatona in razglasila globalne zmagovalce za leto 2022.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.