Naslovnica Slovenija Več sodelovanja Skupine za računalniško varnost v jedrskih objektih

Več sodelovanja Skupine za računalniško varnost v jedrskih objektih

Avtor: Spletno Uredništvo
Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost gostila sestanek Skupine za računalniško varnost v jedrskih objektih. Udeležili so se udeležili predstavniki Agencije za ravnanje z radioaktivnimi odpadki, Instituta Jožef Stefan, Ministrstva za obrambo, Ministrstva za notranje zadeve, Nuklearne elektrarne Krško, SI-CERTA in Urada vlade za informacijsko varnost ter predstavniki Uprave za jedrsko varnost, kar priča o pomembnosti dogodka. Cilj dogodka je povišati nivo medsebojnega sodelovanja, s čemer se veča tudi varnost.
Več sodelovanja Skupine za računalniško varnost v jedrskih objektih

Takšni sestanki bi morali biti redni oziroma vsaj bolj pogosti (foto: URSJV)

Skupina za računalniško varnost v jedrskih objektih ima zelo pomembno vlogo pri sodelovanju vseh slovenskih struktur na področju informacijske in kibernetske varnosti. Kibernetski kriminalci si namreč za cilj pogosto izberejo kritično državno infrastrukturo, med katero so jedrske centrale še najbolj občutljive točke. Uprava RS za jedrsko varnost (URSJV) je zato gostila nov sestanek Skupine za računalniško varnost v jedrskih objektih.

»V prvem delu so bile predstavljene aktivnosti URSJV na področju kibernetske varnosti v letih 2022 in 2023, zatem pa še predstavitev aktivnosti Instituta Jožefa Stefana. V nadaljevanju so udeleženci razpravljali o izobraževalnih priložnosti s področja informacijske in kibernetske varnosti. Sledila je razprava o aktualni zakonodaji iz obravnavanega področja ter o prihodnjih spremembah zakonodaje tako na državnem kot na nivoju EU.

Posebna pozornost je bila namenjena nadaljnjemu sodelovanju in pripravam na vajo kibernetske varnosti v jedrskih objektih KiVA2025,« so pojasnili z URSJV in potrdili, da je zaradi vse večjega števila kibernetskih groženj medsebojno sodelovanje vseh prisotnih ključnega pomena za zagotavljanje varnosti jedrskih objektov in s tem celotne družbe. S temi ugotovitvami so se strinjali vsi udeleženci sestanka, kar pomeni, da bo sodelovanja še več.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.