Naslovnica Slovenija Več policije in več nadzora na slovenskih avtocestah

Več policije in več nadzora na slovenskih avtocestah

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za infrastrukturo in Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji so danes podpisali sporazum o medsebojnem sodelovanju. Cilj sporazuma je izboljšanje varnosti na avtocestah in hitrih cestah v državi, konkretno pa gre za vzpostavitev nove enote policijske enote – avtocestne policije.

Več policije in več nadzora na slovenskih avtocestahSosedje Italijani so se že pred 10 leti resno lotili lova po avtocestah – policijski Lamborghini Gallardo LP560-4 na predstavitvi v Trstu (foto: Rasevic/commons.wikimedia.org)

 

Slovenska avtocestna policija bo predvidoma začela delovati enkrat v prvih mesecih naslednjega leta. Sedež bo imela v Postojni, sprva pa bodo posamezne enote, v katerih bo od 10 do 15 policistov, stacionirane na petih lokacijah po državi, da bi tako nadzorovale celoten slovenski avtocestni križ. Točnega datuma rojstva nove službe niso razkrili, kot tudi niso objavili, do kdaj bo orgniziranje delovanje enote dokončano in koliko ljudi naj bi bilo zaposlenih.

Sicer naj bi procedure trajale vsaj dve leti, avtocestna policija pa naj bi na koncu štela okrog 170 ljudi. Bolj pomembna pa so pojasnila o tem, zakaj je ta nova enota sploh potrebna. »Policisti v nadzorih cestnega prometa ugotavljajo vožnjo na prekratki varnosti razdalji, prehitro vožnjo in nepravilno prehitevanje, pri tovornih vozilih pa predvsem tehnično neustreznost in preobremenjenost ter kršitve časa trajanja vožnje.

Na področju kriminalitete se je povečalo tihotapljenje prebežnikov, tu so še tatvine, ropi, poškodovanja tuje stvari in goljufije. Zato je na avtocestah in hitrih cestah treba povečati prisotnost policistov,« so med drugim zapisali v skupnem sporočilu za javnost na gov.si. Avtocestna policija naj bi se poleg prehitrih voznikov osebnih vozil lotila tudi prepovedi prehitevanja za tovorna vozila, saj šoferji teh omejitev pogosto ne spoštujejo.

Pogodbo o sodelovanju so sicer podpisali Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), Ministrstvo za infrastrukturo (MI) in Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS). Ob tem so predstavniki DARS-a napovedali izgradnjo tretjega pasu iz smeri Domžal in Vrhnike proti Ljubljani. DARS pa se s Policijo dogovarja še o sofinanciranju prevoznih sredstev ter o prostorih na avtocestnih bazah in nekdanjih cestninskih postajah, pred kratkim pa so že podpisali dogovor o sodelovanju pri uvedbi sekcijskega merjenja hitrosti.

Žal pa nikjer niso objavili podatka, koliko bo slovenske davkoplačevalce stala ustanovitev nove enote, nabava nove opreme, nakup novih avtomobilov, najem novih prostorov…  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.