Naslovnica Svet & EU Kljub odprtju mej kaos med šoferji v Dovru, okužbe tudi na Antarktiki

Kljub odprtju mej kaos med šoferji v Dovru, okužbe tudi na Antarktiki

Avtor: Spletno Uredništvo

Potem, ko je vrsta držav zaradi novega vala okužb s koronavirusom prekinila ves promet z Veliko Britanijo, sta se vladi Združenega kraljestva in Francije dogovorili o sicer začasnem in zelo omejenem ponovnem odprtju meja, predvsem za tovorni promet. Medtem pa je Covid 19 prišel tudi na Antarktiko.

Kljub odprtju mej kaos med šoferji v Dovru okužbe tudi na AntarktikiČilska vojaška baza na Antarktiki, ki se imenuje Bernardo O’Higgins Station – tu so pravkar zabeležili izbruh okužb s koronavirusom (foto: commons.wikimedia.org/Stone Monki) 

 

Nov val okužb z novo različico koronavirusa Covid 19 v Združenem kraljestvu je v zadnjih dneh prisilil vrsto držav, da so na hitro prekinile ves promet z Veliko Britanijo. Seveda je to spravilo v velikanske težave celotno blagovno trgovino med Združenim kraljestvom (ZK) in preostalim svetom, kar še posebej velja za države EU. Prvi so seveda ostali brez dela prevozniki, a se je začelo zapletati še na marsikaterem področju.

To so kmalu zaznali na obeh straneh Rokavskega preliva, zato sta se vladi Združenega kraljestva in Francije hitro dogovorili o odprtju meja, pa čeprav bo le začasno in zelo omejeno. Nov dogovor naj bi omogočil predvsem ponovni zagon tovornega prometa in pa tudi nekaterih storitev potniškega prometa med državama. »Vsi potniki, ki potujejo iz ZK v Francijo, morajo predložiti dokazilo o negativnem testu na Covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur.

V to kategorijo sodijo tudi vozniki tovornjakov. Dogovorjeno je, da bo mogoče na določenih lokacijah izvajati antigenske teste. Vozniki tovornih vozil bodo tako lahko hitro dobili rezultat in takoj, ko bo njihov test negativen, se bodo lahko odpeljali proti Franciji,« so med drugim zapisali v uradno sporočilo za javnost. Dogovor bo v trenutni obliki veljal vsaj do 6. januarja prihodnjega leta. 2021, a očitno prav vse še ne deluje dobro, saj evropski mediji poročajo o incidentih med policisti in vozniki tovornih vozil v Dovru.

Tam je po zaprtju mej baje ostalo ‘ujetih’ kar 8000 vozil, katerih vozniki bi najbrž radi božič preživeli doma in ne na kakšnem pakririšču. Medtem pa tudi iz čilskega dela Antarktike prihajajo novice o prvih okužbah na najmanj naseljenem kontinentu planet Zemlja. V eni od čilskih vojaških baz na Antarktiki naj bi se okužilo že prek 30 ljudi, koronavirus pa je v bazo prišel z oskrbovalno ladjo, ki je priplula iz domovine.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.