Naslovnica Slovenija Varnostno sodelovanje z balkanskimi partnerji

Varnostno sodelovanje z balkanskimi partnerji

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenijo sta te dni obiskali kar dve delegaciji iz tujine, ki sta se prišli pogovarjati predvsem o sodelovanju na področju varnosti. Ministrstvo za obrambo je dobilo obisk iz Severne Makedonije, Ministrstvo za notranje zadeve pa so službeno obiskali kolegi iz Bosne in Hercegovine.
Predstavniki varnostnih struktur Bosne in Hercegovine na sestanku s slovenskimi kolegi (foto: MNZ/gov.si)

Ministrstvo za obrambo RS (MO) je na uradnem obisku gostilo ministrico za obrambo Severne Makedonije Radmilo Šekerinsko. Sprejeli so jo z vojaškimi častmi in ob prisotnosti ministra Mateja Tonina, sledili pa so uradni pogovori obeh delegacij, predvsem glede sodelovanja v zvezi Nato, kjer sta vključeni obe državi.

To slovensko-makedonsko sodelovanje je zadnje čase opazno naraslo, potem ko je Slovenija podrla vključevanje Severne Makedonije v zvezo Nato z vodenjem kontaktnega veleposlaništva za Nato, z vodenjem Natove povezovalne pisarne v Skopju ter tudi z namestitvijo slovenskega svetovalca na makedonskem obrambnem ministrstvu.

»Ministrica je izpostavila skupna usposabljanja slovenske in makedonske vojske na vadišču Krivolak, kjer ena vojska prispeva moderno tehniko, druga pa primeren vadbeni prostor za skupno usposabljanje. Še en primer takega sodelovanja so Balkanske zdravstvene namenske sile (Balkan Medical Task Force –  BMTF), s sedežem prav v Skopju,« so še pojasnil z MO.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) RS pa so te dni obiskali predstavniki Ministrstva za varnost Bosne in Hercegovine in ter Službe za poslovanje s tujci BiH. Tudi ta obisk je bil posvečen boljšemu medsebojnemu sodelovanju oziroma izmenjavi informacij, znanj, izkušenj in dobrih praks, predvsem glede ilegalnih migracij.

»Udeleženci so se seznanili z organizacijo in delom ministrstva na področju migracij, delom in izkušnjami slovenske mejne policije pri upravljanju povečanega migracijskega toka in kriminalistične policije pri preprečevanju tihotapljenja ljudi in drugih oblik organiziranega kriminala, povezanega s povečanim migracijskim tokom,« so sporočili z MNZ.

Dodali so še, da so predstavniki institucij BiH (kjer imajo zaradi ilegalnih migracij še precej več težav kot jih ima Slovenija) obiskali azilni dom v Ljubljani, Center za tujce v Postojni, nadzorni center Policijske postaje Brežice ter tudi Postajo mejne policije Obrežje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.