Naslovnica Magazin Varnostno kopiranje je najboljša rešitev pred spletnim kriminalom

Varnostno kopiranje je najboljša rešitev pred spletnim kriminalom

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se po svetu obeležuje Svetovni dan varnostnega kopiranja, ali tako imenovani ‘ World Backup Day’. Ob tej priložnosti so angeli varuhi slovenskih uporabnikov spleta, ki so zbrani pri projektu Varni na internetu, poudarili pomen varnostnih kopij in kot vedno pripravili tudi nekaj uporabnih varnostnih nasvetov.
Varnostno kopiranje je najboljša rešitev pred spletnim kriminalom

Če sami dobro ne poskrbimo za varnostne kopije, potem nas bo to najbrž drago stalo (foto: FB Varni na interntu)

 Svetovni dan varnostnega kopiranja, ali tako imenovani ‘ World Backup Day’ je pomemben zato, da se vsi vprašamo, ali smo res naredili dovolj za varnost naših računalnikov, tablic in telefonov. Strokovnjaki, ki sodelujejo v sklopu nacionalnega programa Varni na internetu, so zato tudi letos opozorili na nevarnosti spleta. Poleg tega so poudarili pomen varnostnih kopij in kot vedno pripravili tudi nekaj uporabnih varnostnih nasvetov.

»V trenutku nam spletni goljufi vdrejo in zamenjajo geslo spletnega računa, pokvari se disk prenosnika ali izsiljevalski virus zašifrira vse dokumente, tudi tiste v oblaku. Pred izgubo osebnega arhiva nas rešijo le varnostne kopije pomembnih dokumentov in fotografij,« pravijo s projekta Varni na internetu, ki ga izvaja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost  SI-CERT, le-ta  pa deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.

Prav tako se lahko hitro znajdemo v težavah, če imamo na primer prešibko geslo za dostop do storitev družbe Google. Zaradi šibkega gesla ali ‘phishing’ kraje podatkov lahko namreč izgubimo dostop do vseh storitev in posledično vseh podatkov, ki jih hranimo pri v oblaku, storitve Google Foto, itd. Zato je ključno, da dokumente varnostno kopiramo tudi na lastni medij (npr. na zunanji disk ali USB ključ) ter da imamo kopijo na voljo tudi v t.i. ‘offline backu’.

Na programu Varni na internetu so zaradi tega pripravili video vodič, kjer je prikazan postopek izdelave backupa v treh preprostih korakih, ki se jih lahko loti vsak. Za poslovne uporabnike velja enako, a je spletna varnost še bolj kompleksna in zahtevna. Napotki o pravilnem izvajanju varnostnega kopiranja v podjetju za IT vzdrževalce in zunanje izvajalce je na voljo brezplačnem spletnem tečaju Varni v pisarni, ki so zasnovali na SI-CERT.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.