Naslovnica Magazin Varni v pisarni je slovenska novost Evropskega meseca kibernetske varnosti

Varni v pisarni je slovenska novost Evropskega meseca kibernetske varnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar se je pričel Evropski mesec kibernetske varnosti (ECSM). Gre za vsakoletno kampanjo EU za ozaveščanje javnosti pred nevarnostmi spletnega kriminala. Letos kampanja poteka pod sloganom ‘Pomisli, preden klikneš’, v Sloveniji pa je Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT pripravil brezplačni spletni tečaj za zaposlene ‘Varni v pisarni’.
Vsak napačen klik se lahko spremeni v katastrofo (foto: Josh Sorenson/negativespace.co)

Evropski mesec kibernetske varnosti (ECSM) je vsakoletna kampanja EU, namenjena promociji kibernetske varnosti, ki vsako leto v mesecu oktobru poteka po vseh državah članicah. ECSM usklajujeta Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost ENISA in Evropska komisija, poleg držav članic EU pa v njej sodeluje več kot 300 partnerjev. Letos kampanja poteka pod sloganom ‘Pomisli, preden klikneš’.

Tudi v Sloveniji bo tokrat v kampanji sodelovalo več institucij, v ospredju pa bo aktivnosti projekta ‘Varni na internetu’, ki ga koordinira Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Tako so v sklopu letošnje kampanje na SI-CERT pripravili tudi brezplačni spletni tečaj o informacijski varnosti za zaposlene ‘Varni v pisarni’. Vsebine so uporabnikom že dostopne že dostopajo na portalu SI-CERT.

»Ogromno spletnih prevar se prične zgolj z enim napačnim klikom, ki pa ima lahko za uporabnika strašanske posledice. Večina prevar je posledica človeške napake, zato bi mnoge izmed njih lahko uspešno preprečili, če bi si pred vsakim klikom vzeli sekundo za premislek. ‘Pomisli, preden klikneš’ je letos slogan evropskega meseca kibervarnosti, ki državljane in državljanke EU ozavešča o informacijski varnosti,« tokrat sporočajo s SI-CERT.

Predstavili so tudi podatke, da je po podatkih raziskovalcev na IBM in Cyber Security Intelligence Index kar 95 % vseh kibernetskih vdorov posledica človeške napake, da je izobraževanje najboljši način obrambe pred poskusi prevar, da so v zadnjih letih najpogosteje tarča spletnih kriminalcev mala in srednja podjetja in da je prav pri MSP-jih informacijska varnost pogosto pomanjkljiva. Zato so na SI-CERT pripravili spletni tečaj Varni v pisarni.

»Na podlagi 25-letnih izkušenj so oblikovali učno platformo, ki na enostaven, razumljiv in vizualno privlačen način uporabnikom predstavi osnove informacijske varnosti in glavna spletna tveganja, ki ciljajo na zaposlene. Učna platforma Varni v pisarni tako najširši javnosti in podjetjem v Sloveniji zagotavlja brezplačno storitev izobraževanja zaposlenih o informacijskih varnosti,« so o novem varnostnem orodju pojasnili pri SI-CERT.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.