Naslovnica Slovenija Odotheka je inovativna Knjižnica muzejskih in zgodovinskih vonjev

Odotheka je inovativna Knjižnica muzejskih in zgodovinskih vonjev

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenski in poljski raziskovalci pospešeno pripravljajo izviren zgodovinski projekt. Poimenovali so ga ‘Odotheka’, gre pa za izjemno inovativno Knjižnico muzejskih in zgodovinskih vonjev.
Slovenski raziskovalci bodo analizirali vonj tobačnice Franceta Prešerna (foto: IPPR)

Slovenski in poljski raziskovalci so se odločili za izviren skupni mednarodni raziskovalni projekt. Poimenovali so ga ‘Odotheka’, njegov cilj pa je razviti mednarodno knjižnico muzejskih in zgodovinskih vonjev. Pri projektu sodelujejo raziskovalni skupini na Univerzi v Ljubljani in na Ekonomski univerzi v Krakovu, kustosi in konservatorji iz Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani in pa tudi njihovi kolegi iz Narodnega muzeja v Krakovu.

Kot razkriva že ime, je posebnost tega projekta, da se posveča vonju. »V okviru projekta, ki se začne 1. decembra in bo trajal tri leta, bosta ekipi raziskovalcev iz Ljubljane in Krakova analizirali vonj 10 zgodovinskih predmetov iz slovenskih in poljskih zbirk ter skušali oceniti zgodovinski pomen teh vonjev. V laboratorijih bodo opravili številne kemične analize hlapnih snovi, ki jih oddajajo predmeti in sestavljajo njihove vonjave,« so pojasnili udeleženci.

Sicer so že pred leti poskusili vonjave dodati v kinematografe, a se komercialna novost tedaj ni prijela. Tokrat pa gre za prvi muzejski projekt na svetu, slovenski in poljski raziskovalci pa nameravajo ob tem razviti novo posebno kemijsko analitično metodologijo, ki bo primerna tudi za nadaljnjo uporabo. Projekt je financiran v okviru programa WEAVE s strani Poljskega nacionalnega znanstvenega centra in Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Slovenski raziskovalci se bo tako najprej posvetili tobačnici pesnika Franceta Prešerna, ki jo danes hranijo v Narodnem muzeju Slovenije. Z vsem spoštovanjem do Prešerna pa poljske raziskovalce čaka precej bolj odgovorna naloga, saj bodo najprej analizirali vonj slavne slike Leonarda Da Vincijeve ‘Dama s hermelinom’, ki jo hranijo v Narodnem muzeju v Krakovu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.