Naslovnica Magazin Varni na počitnicah, pozor na Bolhi

Varni na počitnicah, pozor na Bolhi

Avtor: Spletno Uredništvo
Branitelji slovenskega spleta, ki so zbrani okrog projekta Varni na internetu, so tokrat opozorili na aktualne počitniške prevare in nove poskuse oškodovanj ljudi, ki prodajajo blago prek spletne tržnice Bolha.
Varni na počitnicah, pozor na Bolhi

Najbrž bi bilo najbolje prebrati nov priročnik še pred počitnicami (foto: varninainternetu.si)

S projekta Varni na internetu so tokrat opozorili na aktualne poletne počitniške prevare. Da bi se lahko ljudje izognili nepotrebnim težavam, so letos objavili e-priročnik ‘Varni na internetu – tudi na počitnicah’. V ta poseben vodič so vključili predstavitve najpogostejših počitniških goljufij. Najpogostejše prevare so sicer glede apartmajev, turističnih agencij in vstopnic za različne prireditve, a obstajajo tudi druge.

»Ko boste prispeli na vašo destinacijo, bo verjetno na voljo več možnosti dostopa do interneta (javni računalniki, Wi-Fi, mobilni internet), vendar niso vse enako varne. Zato preverite tudi nasvete, kako varno pregledovati e-pošto, uporabljati družbena omrežja  in plačevati s kreditno kartico,« so o novem e-priročniku pojasnili z ‘varnostne službe’ slovenskega spleta in njegovih uporabnikov.

Poleg poletnih trikov je trenutno spet aktualen poskus oškodovanj ljudi, ki prodajajo blago prek spletne tržnice Bolha. Kriminalci se izdajajo se za potencialne kupce, zato prodajalca kontaktirajo prek aplikacije WhatsApp, ali prek e-pošte, da bi se pogovorili glede nakupa. Nato hočejo prodajalca prepričati, da so izdelek že plačali in da mora za prejem plačila koristiti posebno ‘Bolhino storitev’, ki baje omogoča direkten prenos denarja na tvoj račun.

To je seveda laž, oziroma je storitev lažna. Kriminalci bi radi, da prodajalec vpiše podatke svoje kreditne kartice na posebni spletni strani. Če je kdo tako nespameten, da to res stori, mu bodo namesto nakazila ekspresno hitro izpraznili račun.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.