Naslovnica Šport V svetu nogometa se obeta kaos zaradi pogodb

V svetu nogometa se obeta kaos zaradi pogodb

Avtor: Spletno Uredništvo

V Sloveniji, Evropi in skoraj posod drugje po svetu so nogometne lige prekinjene, vendar pa je svetovna nogometna zveza FIFA izdala opozorila in priporočila glede prestopnih aktivnosti ter predvsem glede pogodb med igralci in klubi. Trajanje pogodb je namreč določeno z datumi, ki so vezani na tekmovalne sezone, danes pa še nihče ne ve, kdaj se bo sezona 2019-20 končala in kdaj se bo začela naslednja sezona 2020-21. 

V svetu nogometa se obeta kaos zaradi pogodbPriporočila so nastala ob sodelovanju organizacij FIFA, European Club Association, FIFPro in World League Forum (foto: Nigel Homer)

 

Svetovna nogometna zveza FIFA je nacionalnim nogometnim zvezam in klubom razposlala priporočila, da naj se pogodbe nogometašev, trenerjev in ostalega osebja, ki bi se morale izteči konec ob koncu tekmovalne sezone 2019-20 (v večini držav EU in tudi v Sloveniji konec maja, oziroma na začetku junija), raje iztečejo ob dejanskem zaključku teh prvenstev. 

Prav tako naj bi tudi nove pogodbe, ki bi sicer začele veljati z naslednjo tekmovalno sezono 2020-21 (v Sloveniji julija letos), začele veljati šele ob dejanskem začetku te tekmovalne sezone. Sicer se je FIFA oglasila v trenutku, ko nihče na svetu ne ve, kdaj se bodo lahko tekmovanja sploh nadaljevala. Prav tako FIFA ne more za nazaj vplivati na veljavne pogodbe, zato pa je toplo priporočila vsem, da se v duhu razumevanja medsebojno dogovorijo in ne posegajo po enostranskih odločitvah.

»Ker se zaradi pandemije pogodbe ne morejo izvrševati v celoti, FIFA izrecno priporoča, da pogodbene stranke skozi dialog in medsebojno soglasje dosežejo sporazum o ustreznih spremembah oziroma dopolnitvah relevantnih pogodbenih določil za čas trajanja pandemije COVID-19. Izhajajoč iz načela pogodbene stabilnosti je kakršnokoli enostransko odločanje o predčasnih prekinitvah ali spremembah obstoječih pogodb brez doseženega soglasja obeh pogodbenih strank močno odsvetovano.

FIFA tako v okrožnici podrobno opredeljuje smernice, kako naj pogodbene stranke dosežejo soglasje o morebitnih spremembah oz. veljavnih pogodb, kakor tudi elemente po katerih se bodo pred ustreznimi organi presojali morebitni spori v primeru sporov glede enostranskih prekinitev pogodb,« so navodila povzeli na Nogometni zvezi Slovenije. Sicer pa je marsikoga še najbolj presenetila objava odločitve, da FIFA klubom sedaj omogoča možnost posredovanja predloga nove pogodbe igralcem tudi preko e-pošte. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.