Naslovnica Svet & EU Soglasje za 500 milijard evrov je doseženo, počasi se EU le premika

Soglasje za 500 milijard evrov je doseženo, počasi se EU le premika

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik Sveta EU Charles Michel je pozdravil dogovor Evroskupine, po katerem bo zdaj (?) za zaščito držav, delavcev in podjetij Evropske unije na voljo več kot pol bilijona evrov. 

 Soglasje za 500 milijard evrov je doseženo počasi se EU le premikaPredsednik Evroskupine Portugalec Mario Centeno med zadnjo video-konferenco (foto: newsroom.consilium.europa.eu)

 

Predsednik Sveta EU Charles Michel je najbrž kar z olajšanjem sprejel novico o dosežem soglasju finančnih ministrov držav Evroskupine glede novih ukrepov EU v boju poti pandemiji. Čeprav je Evroskupina neuradno telo, pa je za delovanje EU izjemno pomembna, saj v njenem okviru ministrice in ministri držav članic usklajujejo ekonomske politike znotraj evro-območja. Novi sporazum finančnih ministrov je namenjen podpori evropskim gospodarstvom, vreden pa je kar 500.000.000.000 evrov (oz. 500 milijard ali pol bilijona evrov).

»Evropski mehanizem za stabilnost bo zagotovil podporo pandemiji krize v obliki previdnostnih kreditnih linij. Drugič, treba je vzpostaviti začasni instrument solidarnosti za zagotavljanje posojil Unije, odobrenih po ugodnih pogojih državam članicam EU za zaščito delavcev in delovnih mest v trenutni krizi. In tretjič, Evropska investicijska banka bo izvedla svoj predlog o ustanovitvi vseevropskega jamstvenega sklada za podporo podjetjem EU, zlasti MSP, v celotni krizi,« so sporočili s Sveta EU. Prav tako naj bi preučili ustanovitev t.i. ‘začasnega obnovitvenega sklada’.

Cilj vseh dogovorov in skupnih naporov je jasen – da se znova zaženejo vsa gospodarstva držav EU, da se spodbudi ekonomska konvergenca znotraj sistemov EU ter da se države EU vrnejo k močni, trajnostni in vključujoči rasti, ki bo še naprej temeljila na zeleni in digitalni strategiji. Žal pa kljub doseženim dogovorom najvišje strukture EU še vedno niso dorekle ne časovnega in ne akcijskega načrta ukrepov za boj proti pandemiji in njenim posledicam.

Ljudje bodo po Evropi zaradi pandemije koronavirusa umirali tudi za velikonočne praznike, aktivnosti predsednika Sveta EU pa se bodo nadaljevale šele z naslednjo videokonferenco s člani Evropskega sveta, ki bo na vrsti komaj v četrtek, 23. aprila.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.